Ένας Δούρειος Ίππος για την κλιματική αλλαγή

Ο καινοτόμος ξύλινος ουρανοξύστης της Σουηδίας δεσμεύει τόσο άνθρακα όσο 10.000 δάση!

Ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν υπεύθυνος για πάνω από το 38% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια μόνο το 2015. Το πολιτιστικό κέντρο Sara στη Σουηδία, είναι μια ξύλινη κατασκευή 20 ορόφων που κοσμεί τους δρόμους της πόλης. Το κτήριο αποτελείτε από έξι θεατρικές σκηνές, μια βιβλιοθήκη, δύο γκαλερί τέχνης, ένα συνεδριακό κέντρο και ένα ξενοδοχείο 205 δωματίων.

Όλα αυτά έχουν κατασκευαστεί από πάνω από 12.000 κυβικά μέτρα ξύλου – που συλλέγονται από δάση μόλις 60 χιλιόμετρα από την πόλη. Ο σχεδιασμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να απεξαρτηθεί η τοπική κατασκευαστική βιομηχανία από τα επιβλαβή για το περιβάλλον υλικά.

Το ξύλο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα, δεσμεύοντάς το από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς το για πάντα. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο Sara – τον δεύτερο ψηλότερο ξύλινο πύργο στον κόσμο – ισχυρίζονται ότι ο ουρανοξύστης θα δεσμεύσει εννέα εκατομμύρια κιλά διοξειδίου του άνθρακα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αλλά η βιώσιμη εστίαση του κτιρίου δεν σταματά εκεί. Διαθέτει επίσης ηλιακούς συλλέκτες ικανούς να τροφοδοτούν το κτίριο με ενέργεια και να αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργειας στο υπόγειο.

Μια οικολογική πόλη

Οι ξύλινες κατασκευές δεν είναι κάτι καινούργιο στο Skelleftea της Σουηδίας, το οποίο βασίστηκε στην αφθονία των κοντινών δασικών εκτάσεων για την κατασκευή των κτιρίων του ήδη από τον 18ο αιώνα. Από μια εντυπωσιακή ξύλινη γέφυρα που διασχίζει τον τοπικό ποταμό, μέχρι ένα πιο πρόσφατο τριώροφο γκαράζ στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, τα πάντα στο Skelleftea μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα από τα δέντρα που τα περιβάλλουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι όντως έτσι.

Πηγή: euronews