Ένας στρατός από drones σώζει τα δάση

Χρησιμοποιώντας έναν στόλο εξαιρετικά προηγμένων οκτακοπτέρων, η αυστραλιανή start-up AirSeed Technology, καταπολεμά την αποψίλωση των δασών συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με ειδικά σχεδιασμένους σπόρους που μπορούν να εκτοξευθούν στο έδαφος από ψηλά στον ουρανό.

Πριν από την απογείωση, κάθε χοάνη του drone φορτώνεται με ειδικά επιλεγμένους λοβούς σπόρων συμβατούς με τον βιότοπο που βρίσκεται από κάτω. Αυτοί οι λοβοί κατασκευάζονται με τη χρήση αποβλήτων βιομάζας, παρέχοντας μια πλούσια σε άνθρακα επίστρωση που προστατεύει τους σπόρους από τα πουλιά, τα έντομα και τα τρωκτικά. Μόλις βρεθούν στον αέρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινούνται σε σταθερές διαδρομές πτήσης, φυτεύοντας σε προκαθορισμένα μοτίβα και καταγράφοντας τις συντεταγμένες κάθε σπόρου.

Αυτό επιτρέπει στην AirSeed να αξιολογεί την υγεία των δέντρων της καθώς αναπτύσσονται. Η εταιρεία έχει ήδη φυτέψει περισσότερα από 50.000 δέντρα και στοχεύει να φυτέψει συνολικά 100 εκατομμύρια μέχρι το 2024.

Πόσο σοβαρή είναι η αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο;

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η γη χάνει 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους κάθε χρόνο – μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Πορτογαλίας, ενώ ζητά να μειωθεί στο μισό ο αριθμός αυτός μέχρι το 2025 και να σταματήσει η καθαρή αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030.

Όμως, με τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών να είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα, καινοτόμα μέτρα όπως αυτά χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ για τον μετριασμό των δραστικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η AirSeed δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει συστήματα φύτευσης με drone για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Δύο άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις – η Dendra και η Biocarbon Engineering – στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών με την τεχνολογία ρίψης σπόρων.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Πηγή: euronews