Ένας υαλουργός φτιάχνει μοναδικά έργα από ανακυκλωμένα υλικά

Ο μοναδικός υαλουργός της Γκάνα παράγει δεκάδες εκλεκτικά κομμάτια την εβδομάδα – χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλωμένες οθόνες τηλεόρασης, τζάμια παραθύρων και μπουκάλια σόδας.

Ο Michael Tetteh ανακάλυψε για πρώτη φορά την υαλουργία το 2012, αφού πέρασε δύο μήνες στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες μαθαίνοντας την τέχνη. Δούλεψε αρχικά μαζί με άλλους Γκανέζους χαντζοποιούς και στη συνέχεια μόνος του.

Ο Tetteh ήταν μόνος του στην επιθυμία του να συνεχίσει μετά την επιστροφή του στην πατρίδα και έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει ένα σωστό ζεστό κατάστημα στο Odumase-Krobo, ένα από τα επίκεντρα της παραδοσιακής κουλτούρας γυάλινης χάντρας της Γκάνας.

Χωρίς να αποθαρρύνεται από την έλλειψη χρηματοδότησης, κατασκεύασε φούρνους από παλιοσίδερα και πηλό χρησιμοποιώντας διαδικτυακά σεμινάρια. Τελειοποίησε τις ικανότητές του παρακολουθώντας στο YouTube βίντεο διάσημων καλλιτεχνών γυαλιού, όπως ο Αμερικανός Dale Chihuly. Δέκα χρόνια μετά, η επιχείρηση υαλουργίας του ακμάζει.

Η αυστηρή χρήση ανακυκλωμένων υλικών από τον Tetteh, τα οποία συλλέγει από μάντρες και χωματερές στην πρωτεύουσα Άκρα, αποτελεί μέρος της αποστολής του να μειώσει τα γυάλινα απόβλητα της Γκάνας και τις εισαγωγές. Οραματίζεται μια Γκάνα απαλλαγμένη από το ξένο γυαλί, έχοντας διοχετεύσει την παράδοση κατασκευής γυάλινων χαντρών σε μια σύγχρονη, πολύπλευρη βιομηχανία.

Η Γκάνα εισάγει περίπου 277 εκατ. ευρώ (300 εκατ. δολάρια) σε προϊόντα γυαλιού και κεραμικών κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Περισσότερο από το 80% αυτών προέρχεται από την Κίνα, τον κορυφαίο εξαγωγέα γυαλιού στον κόσμο. Ενώ ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ανακυκλώνουν το γυαλί τους, ο Tetteh λέει ότι η πλειονότητα των γυάλινων αποβλήτων της Γκάνας καταλήγει είτε σε χωματερές είτε διασκορπισμένα στους δρόμους της χώρας, αποτελώντας κίνδυνο για την ασφάλεια.

Από τότε έχει εκπαιδεύσει και προσλάβει αρκετούς νέους βοηθούς, οι οποίοι ελπίζει ότι μια μέρα θα διευθύνουν τα δικά τους εργαστήρια. Η δουλειά της ομάδας μπορεί να βρεθεί σε καταστήματα μπουτίκ στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού και έχει εμφανιστεί σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές γκαλερί τέχνης.

Πηγή: euronews