Ένα εργαστήριο ανακύκλωσης στη Σαχάρα

Η έρημος Σαχάρα είναι εδώ και δεκαετίες το σπίτι των εκτοπισμένων Σαχραουιτών προσφύγων. Χωρίς σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, το πλαστικό συσσωρεύεται. Αλλά τώρα μια ομάδα πρακτικών ανακυκλωτών βοηθά την τοπική κοινότητα να δημιουργήσει το δικό της κυκλικό εργαστήριο πλαστικού.

Στην έρημο Σαχάρα βρίσκεται ένα σύμπλεγμα πέντε προσφυγικών καταυλισμών για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Αυτοί οι καταυλισμοί, που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), υποστηρίζουν περίπου 90.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες της περιοχής με βασικές ανάγκες, με τη βοήθεια διεθνών οργανισμών βοήθειας.

Στην περιοχή των προσφυγικών καταυλισμών πηγαινοέρχονται διαρκών φορτηγά για να αποτεφρώνουν τα σκουπίδια. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε. Η υγειονομική ταφή δεν αποτελεί επιλογή, διότι θα μπορούσε να μολύνει το ελάχιστο νερό που υπάρχει στο έδαφος. Και έτσι, ο άνεμος έχει το ελεύθερο να φυσήξει ό,τι δεν καταναλώνουν οι φλόγες όλο και πιο βαθιά στην έρημο.

Το Precious Plastic, ιδρύθηκε από τον Ολλανδό σχεδιαστή Dave Hakkens το 2014, και είναι μια παγκόσμια κυκλική κοινότητα που ενώνεται από έναν και μόνο στόχο: να διδάξει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, πώς να ανακυκλώνει το πλαστικό. Υπάρχουν εργαστήρια παντού, από τη Χιλή μέχρι την Ισλανδία και από την Ινδία μέχρι το Βιετνάμ. Οι πρόσφυγες από τη Σαχάρα είναι μία από τις τελευταίες προσθήκες σε αυτό το δίκτυο.

Σε συνεργασία με μια ομάδα της Precious Plastic, οι πρόσφυγες δημιούργησαν το δικό τους εργαστήριο ανακύκλωσης από το μηδέν σε μόλις τρεις εβδομάδες. Αφού εγκατέστησαν τα μηχανήματα, το επόμενο βήμα ήταν να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν τα διάφορα είδη πλαστικού, προτού προχωρήσουν σε πραγματική δράση: να το τεμαχίσουν και να λιώσουν τα διάφορα απορρίμματα πλαστικού σε ανθεκτικά δοκάρια ή μεγάλα φύλλα στην πρέσα λαμαρίνας, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν σχεδόν οτιδήποτε.

Αντιμετώπιση των σκουπιδιών

Το έργο στη Σαχάρα αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει ποτέ η Precious Plastic – και το πρώτο σε προσφυγικό καταυλισμό – για να μην αναφέρουμε την έρημο, οπότε όλοι είχαν πολλά να μάθουν, παρά τους εννέα μήνες προετοιμασίας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της άμμου που διεισδύει στα πάντα η ομάδα διαθέτει ειδικά μηχανήματα που σε αντίθεση με τις φανταχτερές μηχανές βιομηχανικής κλίμακας, τα εξαρτήματα είναι εύκολο να κατασκευαστούν και να αντικατασταθούν. Και επειδή όλοι συμμετέχουν στη συναρμολόγηση, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν πώς να τα φτιάξουν επιτόπου σε περίπτωση που χαλάσει κάτι.

Το πλήρωμα από τη Σαχάρα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει γρήγορα τις νέες του δεξιότητες, καθώς ήδη επεξεργάζεται 180 κιλά πλαστικού σε μία μόνο ημέρα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ομάδα, πως με την τρέχουσα δυναμικότητα θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 400-500 κιλά την ημέρα όταν θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, υπήρχε μια πολύχρωμη σειρά από απτά αποτελέσματα με τη μορφή μερικών πάγκων, ενός σχολικού θρανίου, μερικών μπολ και διαφόρων μικρότερων προϊόντων, όλα από τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν στους καταυλισμούς.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι επίσης ένας τρόπος για τους πρόσφυγες να δημιουργήσουν επιπλέον εισόδημα αλλά και έναν σκοπό ιδίως για τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στους καταυλισμούς.

Οι παραγγελίες πληθαίνουν, δημιουργώντας πραγματική ζήτηση στην αγορά για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Οι τοπικές ΜΚΟ αποδεικνύονται πρόθυμοι πελάτες: αγοράζοντας προϊόντα από το εργαστήριο, αντί από Αλγερινούς κατασκευαστές εκτός των καταυλισμών, στηρίζουν περαιτέρω την κοινότητα στην οποία ήδη δραστηριοποιούνται.

Πηγή: fivemedia