Ένα οικολογικό ξενοδοχείο ζει στο Άμστερνταμ

Το QO είναι ένα “βιώσιμο ξενοδοχείο” που υιοθετεί την “ιδέα πλήρους κύκλου” και αντλεί για τη λειτουργία του από τοπικά προμηθευόμενα, συχνά ανακυκλωμένα υλικά.

Το QO Hotel άνοιξε τον Απρίλιο του 2018 στο νότιο τμήμα της πόλης και αποτελεί τόσο έναν προορισμό lifestyle για τους ντόπιους όσο και ένα επιθυμητό μέρος για τους οι ταξιδιώτες. Η αποστολή του είναι απλή: να προσφέρει μια πολυτελή αντίληψη της βιωσιμότητας και να θέσει τις προϋποθέσεις για το μέλλον της φιλοξενίας όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και παγκοσμίως.

Το ξενοδοχείο εκτείνεται σε 21 ορόφους με 288 δωμάτια, ένα ολιστικό κέντρο ευεξίας και έναν όροφο αφιερωμένο σε φωτεινές, κοινωνικές αίθουσες συνεδριάσεων. Υπάρχει ένα ατμοσφαιρικό κοκτέιλ μπαρ με πανοραμική θέα στην πόλη και ένα εστιατόριο στο ισόγειο που σερβίρει εποχικά πιάτα από τοπικές πηγές. Κάθε επίπεδο έχει το δικό του μοναδικό στυλ, αλλά υπάρχει μια συνολική εστίαση στη βιώσιμη διαβίωση που ενώνει όλες τις πτυχές του χώρου.

Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένα iPad αντί για χάρτινες εκτυπώσεις με λεπτομερείς πληροφορίες για το ξενοδοχείο και την πόλη, ενώ λειτουργεί και ως χειριστήριο για τον φωτισμό και τη θέρμανση. Τα σνακ στο μίνι μπαρ είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα περισσότερα και τα ποτά τοπικής προέλευσης λειτουργούν ως υπενθύμιση του ήθους του QO. Ίσως η ωραιότερη πινελιά είναι το αυτόνομο φυτό που αναπτύσσεται με το δικό του διοξείδιο του άνθρακα και βρίσκεται σε ένα ράφι σε κάθε δωμάτιο.

Το QO προωθεί και υιοθετεί την έννοια του “πλήρους κύκλου”, σύμφωνα με την οποία κάθε υλικό ή αναλώσιμο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εξετάζεται για επαναχρησιμοποίηση και επαναχρησιμοποίηση πριν απορριφθεί. Αυτή η αξία συνεχίζει να εφαρμόζεται σε όλα, από την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου μέχρι τα βρώσιμα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τη γαρνιτούρα των κοκτέιλ.

Η δημιουργία ενός απόλυτα βιώσιμου ξενοδοχείου θα ήταν σχεδόν αδύνατη και ενώ πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί να είναι πραγματικά ένα κτίριο αυτού του μεγέθους, τα βήματα της QO για την προώθηση ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής είναι αναμφισβήτητα αξιόπιστα. 819 κινούμενα πάνελ αλουμινίου έχουν εγκατασταθεί στα εξωτερικά παράθυρα και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σαν θερμός του ξενοδοχείου. Ανταποκρίνονται στις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες για να προσθέτουν μόνωση όταν χρειάζεται και να μειώνουν την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση.

Πηγή: euronews