Ένα πλωτό σπίτι που θα σώζει ζωές

Μια επαναστατική ιδέα για ένα ανθεκτικό στις πλημμύρες “πλωτό σπίτι” σχεδιάστηκε από φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιδέα είναι ότι το σπίτι θα επιπλέει κάθε φορά που πλησιάζει μια πλημμύρα και θα προστατεύει τους ανθρώπους για τουλάχιστον έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής και αναπτύσσεται για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στις καταστροφές στις τοπικές κοινότητες.

Το σχέδιο κέρδισε μια θέση στην πρώτη εξάδα του διεθνούς διαγωνισμού HUMLOG Global Disaster Preparedness Competition. Η ιδέα προήλθε από τις πρόσφατες ακραίες πλημμύρες στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), παγκοσμίως σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες κάθε χρόνο.

Το Βιετνάμ είναι μία από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες στον κόσμο. Λόγω της ακτογραμμής μήκους 3440 χιλιομέτρων και της ποικιλόμορφης και πολύπλοκης τοπογραφίας, η χώρα βιώνει πολυάριθμους φυσικούς κινδύνους.

Πώς επιπλέει το σπίτι;

Το σπίτι είναι συνδεδεμένο με τέσσερις ατσάλινους πασσάλους αγκύρωσης που στερεώνουν τη δομή σε ένα σημείο. Πολλαπλά ανακυκλωμένα πλαστικά βαρέλια δένονται στη συνέχεια κάτω από το ισόγειο και οι τοίχοι και η οροφή κατασκευάζονται με γαλβανισμένα μεταλλικά φύλλα.

Έτσι, σε περίπτωση πλημμύρας, τα πλαστικά βαρέλια θα δώσουν στο σπίτι μια ικανότητα που μοιάζει με σχεδία να επιπλέει πάνω από τα νερά που ανεβαίνουν.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Duc Toan Nguyen, εξηγεί ότι ο σχεδιασμός του σπιτιού “μας φώτισε με μια νέα αντίληψη της ανθρωπιστικής εφοδιαστικής – αλλά και ενεργοποίησε τις επιχειρηματικές μας ικανότητες για να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις για όσους έχουν ανάγκη. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται κανένας αρχιτέκτονας, καθώς ο σχεδιασμός είναι απλός, εύκολος να ακολουθηθεί και διαχειρίσιμος από έμπειρους εργάτες”, συνεχίζει.

Πηγή: euronews