Ένα ύφασμα από ανακυκλωμένα υλικά

Ρούχα ανάμεικτων ινών που θα κατέληγαν σε χωματερή., μεταποιούνται σε ανθεκτικό προϊόν που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το στούντιο σχεδιασμού Envisions συνεργάστηκε με την εταιρεία μηχανικών Imat-Uve για να φτιάξει ένα ανακυκλωμένο ύφασμα από μεταχειρισμένα ρούχα που συνήθως θεωρούνται ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Το ύφασμά τους, που ονομάζεται Fibers Unsorted, είναι ένα τεχνικό ύφασμα κατασκευασμένο από ρούχα ανάμεικτων ινών που διαφορετικά θα πήγαιναν σε χωματερή. Αντίθετα, μεταποιείται σε προϊόν που είναι ανθεκτικό και αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παρόλο που τα ανακυκλώσιμα υφάσματα έχουν γίνει πιο συνηθισμένα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγει στα σκουπίδια.

Η δυσκολία στην ανακύκλωση αυτών προϊόντων οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν πολλούς τύπους ινών, υλικών, χρωμάτων και επιπέδων ποιότητας, όλα ανακατεμένα μεταξύ τους και είναι «αδύνατη η βιομηχανική ταξινόμηση», σύμφωνα με το Envisions.

Το έργο ξεκίνησε με την εταιρεία ανάπτυξης και μηχανικής Imat-Uve, η οποία άρχισε την έρευνα μεθόδων αποδόμησης μεικτών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε χρησιμοποιήσιμες ίνες το 2013. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν αναμειγνύονταν σε επίπεδο ινών – για παράδειγμα, μείγματα με βαμβάκι, πολυεστέρα και ελαστίνη. Σε συνεργασία με αρκετούς κατασκευαστές συνεργάτες και ειδικούς, η Imat-Uve ανέπτυξε μια μέθοδο που περιελάμβανε προσεκτική επεξεργασία των ινών για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, με στόχο να καταλήξουν με παρθένα υλικά όπως το βαμβάκι.

Στην διαδικασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλα τα ρούχα, με μόνο το 15% περίπου των ινών να φιλτράρονται, συνήθως επειδή είναι πολύ κοντές για να φτιάξουν ένα ποιοτικό νήμα. Ακόμα υπάρχουν μερικές ίνες, που δεν είναι καθόλου κατάλληλες για ανακύκλωση, όπως τα ανθρακονήματα, που οξειδώνονται και προκαλούν προβλήματα στα μηχανήματα. Η τεχνική της Imat-Uve έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί χημικές διεργασίες, επομένως είναι πιο βιώσιμη από άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Το αρχικό νήμα ήταν γκρι και ακατέργαστο, αλλά οι σχεδιαστές το εξέλιξαν σε μία σειρά από υφάσματα με διάφορες υφές, σχέδια και χρωματικές παλέτες. Για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο, πρόσθεσαν κάποιο χρωματιστό νήμα από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, αλλά το περιόρισαν στο 20% του υφάσματος.

Η Envisions δημιούργησε επίσης μια εγκατάσταση χρησιμοποιώντας τα υφάσματα που παρουσιάστηκε στην Ολλανδική Εβδομάδα Σχεδίου το 2021 και ενδέχεται να κάνει περαιτέρω εμφανίσεις το 2022. Η εγκατάσταση δείχνει τα υφάσματα που εφαρμόζονται σε κρεμαστά αφηρημένα αντικείμενα που στο σχήμα και την τοποθέτησή τους μοιάζουν με αποσυναρμολογημένο όχημα.

Το στούντιο σχεδιασμού είπε ότι επέλεξε να επικεντρωθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία επειδή τα υλικά του πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα βιομηχανικά πρότυπα, αλλά το ύφασμα θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο σχεδιασμό επίπλων, σε ταπετσαρίες και δάπεδα.

Πηγή: Dezeen.com