Ένα Airbnb για κήπους

Η ψηφιακή πλατφόρμα AllotMe έχει μια λύση για τις τεράστιες λίστες αναμονής για αστικούς κήπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε πανικός στα ράφια των σουπερμάρκετ λόγω της καραντίνας. Για το λόγο αυτό αρκετοί κάτοικοι της χώρας αποφάσισαν να στραφούν στα καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Μόνο όμως όσοι ήταν αρκετά τυχεροί, ώστε να διαθέτουν δικούς τους κήπους ή allotments, δηλαδή αστικά οικόπεδα που μπορεί κανείς να νοικιάσει για φύτευση, μπόρεσαν να κάνουν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με τη γη πραγματικότητα.

Πως νοικιάζω έναν κήπο;

Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες. Η National Allotment Society ανέφερε αύξηση των αιτήσεων κατά 300% σε ορισμένες περιοχές, παρατείνοντας τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής κατά δεκαετίες, φτάνοντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και τα 170 χρόνια.

Ενώ οι επίδοξοι καλλιεργητές περιμένουν επ’ αόριστον, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να φροντίζουν τους κήπους τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο δυνητικός χώρος καλλιέργειας πηγαίνει χαμένος.

Αυτό ακριβώς το κενό φιλοδοξεί να γεμίσει ο αρχιτέκτονας Conor Gallagher με την ψηφιακή πλατφόρμα AllotMe, που διαφημίζεται ως το “Airbnb για κήπους”. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους ανθρώπους που έχουν χώρους πρασίνου που δεν χρησιμοποιούν και να τους νοικιάσουν σε επίδοξους καλλιεργητές που αναζητούν γη.

Το πρώτο οικόπεδο που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα ήταν η αυλή του ίδιου Gallagher, θυμίζοντας τους ιδρυτές της Airbnb, που είχαν κάνει το ίδιο με τα σπίτια τους.

Η τιμή για ένα οικόπεδο κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 λιρών το μήνα, ανάλογα με το μέγεθος. Μέρος της αμοιβής πηγαίνει στην AllotMe, η οποία παρέχει ασφάλεια – ή “εγγύηση κήπου” – για όσους νοικιάζουν τις αυλές τους.

Η πλατφόρμα μετρά ήδη πάνω από 1.000 ανθρώπους στη λίστα αναμονής μόνο στο Λονδίνο. Ο Gallagher ελπίζει ότι το AllotMe θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ευεξίας των ανθρώπων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις σχέσεις στις κοινότητες.

Πηγή: fivemedia.com