Ένα zero waste βαν στους δρόμους του Λονδίνου

Όταν η πανδημία COVID-19 χτύπησε τον Μάρτιο του 2020, η Ella Shone χτυπήθηκε από ένα κύμα έμπνευσης. Η πλαστική ρύπανση αυξανόταν, με τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) να παραδίδονται μαζικά και τις συσκευασίες μιας χρήσης να αυξάνονται.

 

Προερχόμενη από το χώρο των τροφίμων και του εμπορίου, η Ella συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στα πλαστικά. Αφού αγόρασε ένα παλιό ηλεκτρικό γαλακτοπωλείο (ένα ανοιχτό βαν) και το ανανέωσε η ίδια, σύντομα είχε ένα κατάστημα με ρόδες. Έτσι ξεκίνησε να παραδίδει τα είδη παντοπωλείου κατευθείαν στις πόρτες των ανθρώπων – χωρίς πλαστικό μιας χρήσης. Ήθελε να διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να χρειάζεται να πετάνε τα απορρίμματα συσκευασίας στα οποία είναι τυλιγμένα τα περισσότερα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Τότε γεννήθηκε το TOPUP TRUCK.

Η Ella έπιασε δουλειά και σύντομα συγκέντρωσε χιλιάδες πελάτες που επιθυμούσαν να ξαναγεμίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους κάθε εβδομάδα, αντί να βγαίνουν έξω και να τα αγοράζουν καινούργια.

Από φακές μέχρι υγρό πλυντηρίου, το TOPUP TRUCK διαθέτει πάνω από 150 προϊόντα. Στεγάζει τα πάντα, από αποξηραμένα τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι μέχρι βαρέλια με ελαιόλαδο, ξύδι, ακόμη και σαμπουάν και μαλακτικό. Οι πελάτες μπορούν να φέρουν τα δικά τους δοχεία για να τα γεμίσουν με τα προϊόντα της Ella.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγουμε – και απορρίπτουμε – σχεδόν 327 εκατομμύρια τόνους πλαστικό κάθε χρόνο. Τα πλαστικά απορρίμματα όχι μόνο καταπίνουν τα θαλάσσια ζώα, τραυματίζοντας και δηλητηριάζοντας την άγρια ζωή μας, αλλά αν μείνουν αδρανή σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν αποσυντίθενται για περισσότερα από 500 χρόνια. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά απορροφώνται επίσης από τον άνθρωπο, περνώντας στην τροφική μας αλυσίδα μέσω των υπόγειων υδάτων και της κατανάλωσης ψαριών. Μόλις το 16% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται για την κατασκευή νέων πλαστικών, ενώ το 40% οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής, το 25% σε αποτέφρωση και το 19% απορρίπτεται.

Τι κάνει το TOPUP TRUCK;

Η Ella έχει μετακομίσει σε νέο χώρο για να αποθηκεύσει όλα τα προϊόντα της και έχει προσθέσει περισσότερους διανομείς στο φορτηγό.

Η επιχείρησή της έχει λάβει χρηματοδότηση από το ReLondon (ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που διαχειρίζεται ο δήμαρχος και οι δήμοι του Λονδίνου) και συνεργάζεται με σχολεία και παιδικούς σταθμούς για να βοηθήσει τους γονείς με τις ανάγκες τους για ψώνια.

Μέχρι σήμερα, το TOPUP TRUCK έχει εξαλείψει την ανάγκη για πάνω από 28.000 κομμάτια πλαστικού και ελπίζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό εκθετικά επεκτεινόμενο και σε άλλους δήμους του Λονδίνου και τελικά σε άλλες περιοχές.

Για όλη τη σκληρή δουλειά της, η Ella έχει προταθεί για το βραβείο GBEA Sustainability Entrepreneur και ήταν υποψήφια σε δύο κατηγορίες στα Εθνικά Βραβεία Ανακύκλωσης.

Πηγή: https://www.euronews.com/green/2021/09/22/this-tiny-electric-truck-is-helping-londoners-go-zero-waste