Βιώσιμη μόδα: Μια ανάγκη που έγινε τάση

Πολλές οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις στον τομέα των πρώτων υλών στη βιομηχανία της μόδας, που φαίνεται να αλλάζει εντελώς πορεία.

Η εταιρεία Lerins κυκλοφόρησε παπούτσια ύψους 130 λιρών κατασκευασμένα από υλικό που θυμίζει δέρμα, αλλά προέρχεται από την φλούδα σταφυλιών, τα οποία έχουν ξεμείνει μετά την δημιουργία κρασιού.

Ονομάζεται «δέρμα με βάση τα φυτά» και υπόσχεται σπουδαία πλεονεκτήματα για τον πλανήτη. Η εταιρεία όχι μόνο ανακυκλώνει τα ήδη υπάρχοντα υπολείμματα από μήλα, μπανάνες και ανανά, αλλά τα αποδεσμεύει από την βιομηχανία των βοοειδών ενώ παράλληλα αποφεύγει προβλήματα όπως οι εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου και η αποψίλωση των δασών.

Και δεν είναι μόνο το δέρμα με βάση τα φυτά που κερδίζουν όλο και περισσότερη προσοχή. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και η Kering, εταιρεία που συνεργάζεται με διάσημα brands όπως η Gucci και η Balenciaga, επένδυσαν στην strart-up VitroLabs.

Η εταιρεία επικεντρώνεται στη διαδικασία της δημιουργίας δέρματος, σε εργαστήρια μέσω της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων, που αναπαράγουν το ζωικό δέρμα, με σκοπό το δέρμα που προκύπτει να είναι το ίδιο δυνατό και ανθεκτικό με το συμβατικό.

Τον Αύγουστο η Stella McCartney κυκλοφορεί μία σειρά με παπούτσια και τσάντες με βάση το δέρμα από σταφύλια και αργότερα μέσα στον χρόνο, αναμένεται να κυκλοφορήσει μία δερμάτινη τσάντα από μανιτάρια, φτιαγμένη από μυκήλιο, τη δομή της ρίζας των μανιταριών.

Ωστόσο, είναι δύσκολο για τα εναλλακτικά δέρματα που έχουν βάσει τα φυτά να συναγωνιστούν το βοδινό δέρμα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και μπορεί να επηρεάσει και την διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η λύση, μέχρι τώρα, ήταν το πλαστικό. Πολλές από αυτές τις εναλλακτικές για το δέρμα χρησιμοποιούν επίστρωση πολυουρεθάνης (PU) για βελτίωση της ανθεκτικότητας.

Με πληροφορίες από τη lifo