“Βόμβες” από φυτά πρασινίζουν τον κόσμο μας

Ο Αρχέλαος Μπίλερ φτιάχνει Kokedam, Ιαπωνικές σφαίρες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν φυτά!

Ο Αρχέλαος Μπίλερ γνώρισε τα  kokedama μελετώντας τις εναλλακτικές τεχνικές φύτευσης, εξερευνώντας παράλληλα το πεδίο των ιαπωνικών συνθέσεων. Έχοντας ξεκινήσει το διαδικτυακό του κατάστημα, μεταμόρφωσε την ταράτσα του στα Μελίσσια σε μια μικρή ζούγκλα που μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 400 σφαίρες χώματος, καλυμμένες με βρύα, στο εσωτερικό των οποίων μεγαλώνουν και βλασταίνουν δεκάδες διαφορετικά είδη φυτών.

Τα kokedama μπορούν να φτιαχτούν οπουδήποτε αρκεί να υπάρχουν τα υλικά τους – λίγο χώμα, βρύα και σπάγκο. Στα ελληνικά το kokedama σημαίνει “μπάλα από βρύα” ενώ τα βρύα στην Ιαπωνία (Koke) είναι τόσο σημαντικά που αναφέρονται ακόμα και μέσα στον εθνικό τους ύμνο.

Ta kokedama που δημιουργεί ο Αρχέλαος «γεμίζονται» με φίκους, μονστέρες, αλοκάσιες, δράκαινες, φτέρες, ελιές, πόθους, κυπαρισσάκια ή ελαττάκια, μυρτιές, κισσούς και άλλα πολλά. Εκτός από τα φυτά που υπάρχουν στο e-shop, κάποιος μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο φυτό  θέλει, στο μέγεθος που επιθυμεί ή και να δώσει για μετατροπή σε kokedama κάποιο δικό του. Για τη δημιουργία των ιδιαίτερων αυτών σφαιρών χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά όπως ξύλα ή πέτρες και πολλές φορές τα τελικά αντικείμενα καταλήγουν να είναι από μόνα τους έργα τέχνης.

Στο kokedamaplants.gr εκτός από kokedama μπορεί κανείς να βρει και άλλους εναλλακτικούς τρόπους φύτευσης όπως τα kusamono και τα terrarium. Τo kusamono είναι στην ουσία μία σύνθεση από ζωντανά φυτά και φυσικά αντικείμενα και αναπαριστά ένα άγριο τοπίο σε μικρογραφία. Λέγεται αλλιώς και miniature landscaping ή Japanese moss gardens. Ενώ, τα terrarium από την άλλη είναι συνθέσεις φυτών μέσα σε γυάλες. Οι συνθέσεις αυτές είναι πάντα διαφορετικές και μοναδικές.

Japanese kusamono
Japanese kusamono

Τα kokedama, έχουν συνδεθεί με τις αρχές του wabi-sabi που προωθούν την απλότητα στην φύση. Πρόκειται για ένα Ιαπωνικό καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό ρεύμα που εξυμνεί την ομορφιά που βρίσκεται σε πράγματα ατελή, παλαιά και πρόσκαιρα. Η ιδεολογία αυτή υποστηρίζει ότι οι ατέλειες από το πέρασμα του χρόνου, τα φυσικά ψεγάδια και οι δυσκολίες, είναι αυτά που κρύβουν την ομορφιά μέσα τους και οφείλουμε να τα σεβόμαστε.

Διδάσκει πως το γήρας είναι αναπόφευκτο όμως πιστεύει στην ομορφιά του είτε αυτό πρόκειται για αντικείμενο είτε για άτομο. Μας βοηθάει να αποβάλλουμε την δυτική εμμονή για την τελειότητα και βρίσκεται παντού, αρκεί να το παρατηρήσουμε.

Με πληροφορίες από την Athens Voice