Γη, αέρας…και πόσιμο νερό;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι πρόσβασης στο πόσιμο νερό σε μέρη όπου υπάρχει έλλειψη. Όμως, με τον υπερπληθυσμό, την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη λειψυδρία, οι καινοτόμοι αναζητούν μία νέα λύση. Μερικοί από αυτούς είναι πεπεισμένοι ότι η απάντηση βρίσκεται στον… αέρα!

Η SOURCE Global είναι μία από τις πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο που εξάγει νερό από τον αέρα, με την ελπίδα να βοηθήσει τις κοινότητες που έχουν έλλειψη σε νερό. Ωστόσο, η τεχνολογία της έχει μια βιώσιμη συστροφή. Με την ονομασία Hydropanels, οι συσκευές του τροφοδοτούνται από ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ. Οι ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού όπως οι SOURCE, είναι μηχανές που παράγουν πόσιμο νερό από τον περιβάλλοντα αέρα.

Μία ευέλικτη και ταυτόχρονα βιώσιμη λύση
Αυτές οι συσκευές υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία και παραδοσιακά βασίζονται σε συμπύκνωση-ψύξη υδρατμών για τη συλλογή σταγονιδίων νερού. Αυτή η διαδικασία ωστόσο, μπορεί να καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα και πολλές από αυτές τις πρώτες τεχνολογίες λειτουργούν μόνο σε μέρη με υψηλή υγρασία αέρα. Αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν την SOURCE να αναπτύξει μία πιο ευέλικτη και βιώσιμη λύση.

Τα ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν έναν ανεμιστήρα που τραβάει αέρα. Μέσα στη συσκευή, ο αέρας κινείται μέσω ενός σφουγγαριού που παγιδεύει τους υδρατμούς. Καθώς συλλέγεται, μαγνήσιο και ασβέστιο προστίθενται στο νερό για να βελτιώσουν τη γεύση του και να παρέχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι το μεταλλικό πόσιμο νερό μπορεί να παραχθεί από τον αέρα με ανανεώσιμη ενέργεια και μηδενικά απόβλητα! Στο Ντουμπάι, που βρίσκεται η μεγαλύτερη υδατοκαλλιέργεια της εταιρείας, παράγει 1,5 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.


Ο σχεδιασμός της SOURCE διαφέρει από τις άλλες ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού, καθώς συνδυάζει τον ηλιακό τροφοδοτικό και τον μηχανισμό δέσμευσης νερού στην ίδια δομή, επιτρέποντας τη λειτουργία εκτός δικτύου.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μία μάρκα εμφιαλωμένου νερού χωρίς πλαστικό και να τα πουλάει στην ίδια περίπου τιμή με τις άλλες μάρκες.

Πηγή: edition.cnn.com