Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν σπίτια από άχυρο και πηλό

Ο Κώστας και ο Στέλιος, έχτισαν ένα μικρό σπιτάκι από στιβαχτό πηλό στο πολύ χαμηλό κόστος των 1500 ευρώ. 

Το cob.gr είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα , χτίζοντας εστίες αειφορίας. Η συνεργαζόμενη ομάδα αποτελείται από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές της.

Πάνω από 25 φυσικά σπίτια, cob, και 100 φυσικές κατασκευές υπάρχουν στην Ελλάδα  και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία), ενώ η ομάδα έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο όπως το Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση. 

Τι είναι τα σπίτια cob; 

Τα σπίτια cob είναι κατοικίες που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό και άλλα φυσικά υλικά, ενώ έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα διάσημα σπίτια από τσιμέντο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός σπιτιού επιλέγονται βάση του τόπου όπου θα γίνει η κατασκευή και τι προσφέρει στον άνθρωπο η μητέρα- φύση, ώστε να είναι η δόμηση όσο γίνεται εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον. 

Τα cob εκτός της αισθητικής, η οποία θυμίζει τα σπίτια στις εικονογραφίες των παραμυθιών, έχουν και μεγάλο οικονομικό όφελος. Υπάρχουν σπίτια που κόστισαν ακόμη και 100 ευρώ – εξαρτάται από τα τετραγωνικά και τα φυσικά υλικά που θέλει να χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε πελάτης. 

Τα φυσικά σπίτια αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε κι ένα τσιμεντένιο, η διαφορά είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια.

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι΄αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, όπου και είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 άτομα. Υπάρχουν άλλωστε μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης.

Στα πλαίσια της κοινωνικής υπόστασης της βιοκλιματική αρχιτεκτονικής και της φυσικής δόμησης ο συναιτερισμός έχει παρουσιάσει σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να στεγάζονται σε cob. 

Το κόστος του κάθε cob θα ανερχόταν περίπου στα 300- 400 ευρώ, ενώ από πλευράς περιβαλλοντικής άποψης το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο.

Πηγή: citypatras