Εντυπωσιακά αξεσουάρ από απορρίμματα αλλάζουν τη μόδα

Πως θα σου φαινόταν αν τα απορρίμματα μετατρέπονταν σε εντυπωσιακά αξεσουάρ; Αυτή ακριβώς η σκέψη είναι που οδήγησε την Genia Mineeva, ιδρύτρια της BEEN London, στην κατασκευή προϊόντων εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά.

Η Genia Mineeva εργάζονταν ως εθελόντρια σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Καλάι, στον τομέα της δωρεάς ρούχων, όταν αναρωτήθηκε για πρώτη φορά τι συμβαίνει στα ρούχα που πλέον δε μπορούν να φορεθούν. Την απάντηση της την έδωσε το ντοκιμαντέρ του BBC Hugh’s war on waste (Ο πόλεμος του Χιου κατά των απορριμμάτων), το οποίο ακολουθεί τα απορρίμματα μέχρι το σημείο όπου υποτίθεται ότι ανακυκλώνονται- αλλά συχνά δεν ανακυκλώνονται, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από σχεδόν όλα όσα αγοράζουμε προέρχονται από την εξόρυξη πρώτων υλών.

Όλα τα προϊόντα της BEEN London είναι χειροποίητα
Τσάντα από ανακυκλωμένο δέρμα

Αυτή ήταν η αφετηρία για τη δημιουργία της BEEN London, μιας νεοφυούς επιχείρησης που κατασκευάζει όμορφες, μοναδικές τσάντες και αξεσουάρ από ανακυκλωμένα “άχρηστα” υλικά. Αποστολή της είναι να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας, αποδεικνύοντας ότι τα απόβλητα μπορούν να γίνουν όμορφα, μέσα και έξω.

Το φερμουάρ είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα μπουκάλια
Τσαντάκι από ανακυκλωμένο δέρμα

Η κύρια σειρά προϊόντων της BEEN London αυτή τη στιγμή είναι τσάντες και αξεσουάρ που κατασκευάζονται από πράγματα, όπως απορριφθείσες στολές ΙΚΕΑ και KLM, δερμάτινα αποκόμματα από βυρσοδεψεία, απορριφθέντα φύλλα ανανά και πλαστικά μπουκάλια. Το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων της BEEN London είναι κατά 87% λιγότερο από αυτό των αντίστοιχων προϊόντων του εμπορίου.

Πηγή: fivemedia.com