Επιστήμονες δημιουργούν βιο-πλαστικό από τα απόβλητα μπανάνας

Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα αγροτικά απόβλητα από τη βιομηχανία μπανάνας, σε μη τοξικό και βιοαποικοδομήσιμο βιοπλαστικό!

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσαν πως η καλλιέργεια μπανάνας είναι μια σπάταλη μορφή γεωργίας, καθώς χρησιμοποιείται μόνο το 12% του φυτού και όλο το υπόλοιπο, δηλαδή ο κορμός της απορρίπτεται. Μέρος αυτών των αποβλήτων, χρησιμοποιείται για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και για λίπασμα. Παρόλα αυτά, το ποσοστό απόρριψής τους παραμένει υψηλό.

Αυτή όμως η σημαντική ποσότητα αποβλήτων μπανάνας, παρέχει μια αφθονία πρώτων υλών που κάνει την καλλιέργειά της δελεαστική για την παραγωγή βιομηχανικών βιοπλαστικών. Έτσι, δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας, οδήγησαν μια ομάδα να αναπτύξει μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης με επιτυχημένα αποτελέσματα.

Τα στάδια της νέας διαδικασίας ανακύκλωσης
Αρχικά, η ομάδα έκοψε τον κορμό σε κομμάτια, τα αποξήρανε σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία και συνέθλιψε τα ψημένα κομμάτια σε μια λεπτή σκόνη. Στην συνέχεια, έπλυνε την σκόνη μέσω μιας ήπιας χημικής επεξεργασίας και έκανε διαχωρισμό του υλικού που ονομάζεται νανοκυτταρίνη.

Τα πλαστικά φύλλα που δημιουργούνται από αυτό το υλικό, έχουν σύσταση παρόμοια με του χαρτιού ψησίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία συσκευασιών για τρόφιμα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι μπορεί να ανακυκλωθεί έως και τρεις φορές, χωρίς να χάσει την ποιότητά του και όταν πέφτει στο έδαφος, αποσυντίθεται! Οι εφαρμογές δεν σταματούν εκεί… Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τσάντες για ψώνια ή ακόμα και δίσκοι για κρέας και φρούτα, πάντα από ένα υλικό που είναι εντελώς μη τοξικό, βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο.

Η ομάδα πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών στη βιομηχανία, που θα ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τη διαδικασία σε ένα εμπορικό επίπεδο παραγωγής και να την καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα!