Η αρχιτεκτονική στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για αναπροσαρμογή της αρχιτεκτονικής των πόλεων φαίνεται να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας όρος που όλο και περισσότερο εδραιώνεται, δυστυχώς, στη ζωή μας και την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, κυρίως στις μεγάλες παράκτιες και παραποτάμιες πόλεις.

Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει παγκοσμίως από ένα έως τρία μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, 190 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές θα κινδυνέψουν άμεσα.

Ενώ συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πως τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν περιοχές του τρίτου κόσμου, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με μελέτες οι μελλοντικές πλημμύρες μπορεί να καταστρέψουν έως και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η απειλή αυτή μας προκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τις πόλεις μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Οι αρχιτέκτονες πλέον προσαρμόζουν τα σχέδιά τους στη νέα πραγματικότητα και προσπαθούν να σχεδιάσουν τις πόλεις του μέλλοντος με δικλείδες ασφαλείας απέναντι στον κλιματικό κίνδυνο.

Παρακάτω κάποια από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά σχέδια για τη διαφύλαξη των πόλεων απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους.

Σαν Φρανσίσκο. Σχεδίο για την προστασία της περιοχής Embarcadero, Heatherwick Studio
 Το Oceanix City είναι ένα σχέδιο για μια πλωτή πόλη στην οποία θα μπορούν να κατοικούν ως και 10.000 άνθρωποι. BIG
Δανία. Πλωτές φοιτητικές κατοικίες στην Κοπενχάγη, BIG
Ηνωμένο Βασίλειο. Τα «αμφίβια σπίτια» στις όχθες του Τάμεση στο Μάρλοου. Baca Architects
Ισπανία. Στην Παμπλόνα, ο ποταμός Άργα πλημμυρίζει κάθε χρόνο για ένα διάστημα τη συγκεκριμένη περιοχή. Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο την εκμεταλλεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν τα νερά υποχωρούν να μετατρέπεται σε πάρκο. Aldayjover
Μαλαισία. Ένα σχολείο στο Μπόφορτ, σε μια περιοχή που πλημμυρίζει πολύ συχνά, ανυψώνεται για να προστατευθούν οι μαθητές. BillionBricks
Νορβηγία. Εξοχικές κατοικίες στο Μανχάουζεν, χτισμένες πάνω από την εκτιμώμενη μελλοντική στάθμη της θάλασσας και προστατευμένες από τον καιρό. Snorre Stinessen Arkitektur

Με πληροφορίες από cnn