Η γυναίκα που αλλάζει το χρώμα στη βιομηχανία της μόδας

Η Renana Krebs είναι σχεδιάστρια στον χώρο της μόδας και τα τελευταία χρόνια ψάχνοντας μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον και τη μόδα χρησιμοποιεί φύκια για να χρωματίσει τα υφάσματα.

Η  Renana Krebs έχει εργαστεί για χρόνια ως ανώτερη σχεδιάστρια για εταιρείες μόδας στην Ευρώπη, σε συλλογές όπου κάθε ρούχο κατασκευαζόταν σε 1-3 εκατομμύρια αντίτυπα, δημιουργώντας έναν τεράστιο όγκο ρούχων. Η Krebs παρόλη την αγάπη της για τη δουλειά της άρχισε να ενεργοποιείται για την προβληματική φύση της βιομηχανίας βλέποντας κυρίως τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων στα παρασκήνια. Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πάθουν δερματικές παθήσεις και καρκίνο από την καθημερινή έκθεση σε χημικές βαφές, όπως εξηγεί η ίδια.

Η βαφή και το ξέπλυμα των υφασμάτων με χημικές βαφές απαιτεί επίσης πολύ νερό – και περίπου το 20% της παγκόσμιας ρύπανσης των υδάτων προέρχεται από την κλωστοϋφαντουργία. Η σχεδιάστρια επισκέφθηκε την Άπω Ανατολή και είδε ποτάμια μολυσμένα με χρώματα από τις βιομηχανίες της μόδας. Όπως εξομολογείται αυτή ήταν η καθοριστική εικόνα που την επηρέασε ώστε να ιδρύσει το 2016 την Algaeing (By Algaelife), η οποία προμηθεύει τη βιομηχανία της μόδας.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια καινοτομία που μετατρέπει τα φύκια σε μια φιλική προς το περιβάλλον βαφή, αντικαθιστώντας τοξίνες και χημικά. Ορισμένα φύκια μπορούν ακόμη και να παράγουν πολλαπλά χρώματα· καθώς τα χρώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με την εποχή της συγκομιδής. Τα φύκια αναπτύσσονται σε ένα κλειστό σύστημα κάθετης καλλιέργειας με μηδενικά απόβλητα που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και δεν συλλέγονται από τον ωκεανό.

Το σκεύασμα της άλγης μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ξυλοπολτό για να δημιουργήσει μία βιοδιασπώμενη ίνα που απαιτεί λιγότερο νερό από το βαμβάκι. Χωρίς αλλεργιογόνα και φυτοφάρμακα, τα υφάσματα και οι βαφές δεν είναι μόνο φιλικά προς τον πλανήτη, αλλά και καλύτερα για το δέρμα μας.

Πηγή: fivemedia.com