Η Δανία επεκτείνει τους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσάς της, με έναν πρωτότυπο τρόπο!

Για δεκαετίες, οι παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο έχουν αποκτήσει έδαφος παίρνοντάς το από τη θάλασσα…

Σήμερα, με την απειλή της κλιματικής αλλαγής που επικρατεί, ορισμένες από αυτές στρέφονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις πολεοδομικού σχεδιασμού.

Μία από αυτές τις λύσεις έρχεται από τη Δανία και είναι τα νησιά της Κοπεγχάγης, ή αλλιώς το ‘ΠΑΡΚΙΠΕΛΑΓΟ’. Πρόκειται για ένα έργο που επιδιώκει την εισαγωγή πάρκων και δημόσιων χώρων στην πόλη με τη μορφή πλωτών νησιών, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν από τη μία περιοχή στην άλλη, ακόμη και να ενωθούν, σχηματίζοντας μία μεγάλη περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλα γεγονότα!

Νέοι δημόσιοι χώροι
Η Δανία είναι μια χώρα στην οποία η θάλασσα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μέρος άλλωστε της πρωτεύουσάς της, είναι χτισμένη σε νησιά τα οποία επικοινωνούν μέσω γεφυρών που διασχίζουν τα κανάλια της.

Το έργο εγκρίθηκε από το δημαρχείο πρωτεύουσας και επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα μορφή δημόσιου χώρου στην πόλη, επίσης σε νησιά, αλλά τεχνητά. Στόχος, είναι να δοθεί στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού ανάσα ζωής, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη.

Ένας άλλος λόγος είναι να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής οι οποίοι θα μπορούν να προσαρμοστούν στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μια από τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Δανία τα επόμενα χρόνια.

Παραδοσιακές τεχνικές για νέες δημιουργίες!
Κάθε ένα από τα νησιά χτίζεται με το χέρι στο ναυπηγείο του λιμανιού της Κοπεγχάγης, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής ξύλινων σκαφών. Το πρώτο από τα πλωτά ξύλινα νησιά με έκταση μόλις 20 τ.μ και ένα δέντρο στο κέντρο του, εγκαταστάθηκε στο βόρειο τμήμα του λιμανιού, το 2018.

Μέχρι σήμερα, το νησί έχει φιλοξενήσει μία έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις και πολλές επισκέψεις από πολίτες. Μόλις εγκατασταθούν και τα υπόλοιπα νησιά, θα μπορούν να ενωθούν, σχηματίζοντας μία υπερ-ήπειρο φιλοξενώντας δραστηριότητες, όπως συναυλίες ή εκθέσεις.

Σύμφωνα όμως με τους κατασκευαστές, τα νησιά αυτά θα είναι ιδανικά και για χρήση από κολυμβητές, ως χώροι για μπαρ, καφετέριες ή σάουνα, ακόμη και για εκτροφεία μυδιών!

Και τα σχέδια για τα νησιά, δεν σταματούν εδώ!
Η δημιουργία πάρκων, κήπων ή αστικών λαχανόκηπων, που θα παρέχουν περισσότερο χώρο για ενδημικά φυτά, πουλιά, έντομα, φύκια και μαλάκια, είναι μερικές από τις ιδέες των δημιουργών, οι οποίες θα δρομολογηθούν άμεσα μετά το πέρας της πανδημίας!

Πηγή: tomorrow.city