Η εντυπωσιακή συσκευή που θα καταστήσει το διάστημα βιώσιμο!

Παραδοσιακά, όταν οι δορυφόροι φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους παραμένουν σε τροχιά. Το ίδιο ισχύει και για τα αποριφθέντα κομμάτια των πυραύλων τα οποία, μετά τη χρήση τους δεν προωθούνται στην ατμόσφαιρα.

Όλα αυτά τα διαστημικά σκουπίδια που αιωρούνται, σιγά σιγά σωρεύονται και γεμίζουν το χώρο γύρω από τη Γη, με άχρηστα αντικείμενα. Αυτά τα κομμάτια, με την πάροδο του χρόνου σπάνε σε μικρότερα δημιουργώντας έτσι εκατομμύρια σκουπίδια!

Η επικινδυνότητα των διαστημικών σκουπιδιών
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 5.500 εκτοξεύσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα 42.000 αντικείμενα να βρίσκονται σε τροχιά, εκ των οποίων τα 23.000 βρίσονται ακόμη εκεί έξω.

Τα αιωρούμενα αντικείμενα, κινούνται με εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη με αποτέλεσμα, ακόμη και μία σύγκρουση με ένα μικρό αντικείμενο να είναι καταστροφική. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα αντικείμενα τα οποία όταν συγκρουστούν με άλλα, δημιουργούν μία αλληλουχία μικρότερων συγκρούσεων και αμέτρητα μικρά θραύσματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Γι αυτό και προχώρησε σε συνεργασία με την Ελβετική νεοφυή εταιρεία ClearSpace η οποία δημιούργησε μία τεράστια δαγκάνα που θα πιάνει τα διαστημικά συντρίμμια, θα τα συνοδεύει σε χαμηλότερη τροχιά και θα τα αφήνει να καούν όταν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί το 2025.

Το εγχείρημα με το όνομα ClearSpace-1, είναι αρκετά δαπανηρό και το κόστος του εκτιμάται στα €100 εκατομμύρια. Γι’ αυτό, αφού η αποστολή αποδειχθεί επιτυχής, η εταιρεία θα στραφεί σε μεγαλύτερους και πιο φιλόδοξους στόχους και αναθέσεις που θα τους δίνει τη δυνατότητα συλλογής πολλαπλών αντικειμένων ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του κόστους.

Η διασφάλιση πως ο χώρος γύρω από τον πλανήτη θα παραμείνει καθαρός είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εάν συγκεντρωθούν πάρα πολλά διαστημικά συντρίμμια γύρω από τη Γη, θα καταστεί αδύνατη η μελλοντική εκτόξευση στο διάστημα.

Πηγή: www.intelligentliving.co