Η Επανεκκίνηση, δίνει τέλος στον τεχνολογικό αναλφαβητισμό!

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε με με τους έντονους ρυθμούς, η ζωή μας είναι ταυτισμένη με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς κάθε εξελιγμένη ηλεκτρονική & ηλεκτρική συσκευή βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Έχουμε όμως αναλογιστεί τι γίνεται με τις συσκευές που αντικαθιστούμε;
Καθώς η σύγχρονη εποχή και η αγορά προτιμούν την αντικατάσταση των συσκευών από τη διόρθωση, δημιουργείται αναπόφευκτα “ηλεκτρονικά σκουπίδια” ή αλλιώς (e-waste), τα οποία δυστυχώς αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή στερεών αποβλήτων παγκοσμίως!

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας αφού περιέχουν τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, αλλά είναι επίσης και πολύ βλαβερά για το περιβάλλον καθώς η μη σωστή διαχείρισή τους, επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή λόγω απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα ‘αερίων του θερμοκηπίου’!

Αποκαρδιωτικά νούμερα και ποσοστά
Μια δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών «Global E-waste Monitor 2020», η οποία υπολογίζει πως τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέχρι το 2030, θα φθάσουν τα 74 εκατ. τόνους, εμφανίζοντας σχεδόν διπλασιασμό μέσα σε διάστημα 16 ετών! Μια επιπλέον δυσάρεστη πτυχή των ηλεκτρονικών αποβλήτων, είναι πως μέσα στα εκατομμύρια τόνους που πετιούνται ή καίγονται, υπάρχουν πολύτιμα μέταλλα όπως, χρυσός, πλατίνα, άργυρος και χαλκός, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι αγγίζει τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στη χώρα μας, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων φτάνει τους 80.000-115.000 τόνους και το ποσοστό ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, κυμαίνεται περίπου στο 31%, ποσοστό αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο στην Ευρώπη που φτάνει το 43%.

Κανένας υπολογιστής στον κάδο ανακύκλωσης!
Με αφορμή όλα τα παραπάνω και με σύνθημα “κανένας υπολογιστής στον κάδο ανακύκλωσης”, μια ομάδα νέων ανθρώπων ξεκίνησε πριν 5 χρόνια πιλοτικά τη δράση μιας κοινωνικής επιχείρησης, με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την επαναχρησιμοποίηση παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ’ που αποτελείται από νέους ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής, έχει ως κύριο στόχο την επαναχρησιμοποίηση (upcycle) των παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η ομάδα δεν είναι μόνη στην προσπάθεια αυτή!
Mε την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της επιδιορθώνει τους παλαιούς υπολογιστές που έχει συγκεντρώσει, με τελικό στόχο την ενίσχυση δημοτικών και γυμνασίων που διαθέτουν απαρχαιωμένο και πολλές φορές δυσλειτουργικό εξοπλισμό.

Εκτός όμως από τους εθελοντές, σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτών αλλά και εταιρειών, οι οποίοι μέσα από τη δωρεά του εξοπλισμού τους μαθαίνουν την έννοια της κοινωνικής ανακύκλωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, καθώς η επιδιόρθωση ενός laptop είναι ιδιαιτέρως φιλική προς το περιβάλλον!

Μεγάλη βοήθεια επίσης προσφέρουν και οι δωρεές από εταιρείες & ιδιωτική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα το όραμα της ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ να δυναμώνει. Τέλος, στόχος της κοινωνικής επιχείρησης είναι η μετάδοση της τεχνολογίας και παράλληλα η ενημέρωση για όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σύγχρονη γνώση αυτής και του διαδικτύου -πέραν της κοινωνικής δικτύωσης και των παιχνιδιών-. Ετσι, γίνεται ένα ισχυρό ‘όπλο’ στα χέρια των παιδιών, για καλό σκοπό!