Η ηλιακή εγκατάσταση που μετατρέπει το νερό του ωκεανού, σε πόσιμο!

Παρόλο που τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό, το μεγαλύτερο ποσοστό του δεν είναι πόσιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που καθημερινά πάνω από 2 δις άνθρωποι, ειδικά στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό.

Με όχημα την τεχνολογία
Το Ίδρυμα GivePower, το οποίο ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπική θυγατρική της SolarCity (εταιρεία ηλιακών συλλεκτών η οποία ιδρύθηκε από τον Elon Musk και πριν τρία χρόνια συγχωνεύτηκε με την Tesla), πήρε την πρωτοβουλία να τρέξει ένα έργο, που θα μπορούσε να είναι μια λύση στο αναπτυσσόμενο αυτό πρόβλημα. Έτσι, από τον Αύγουστο του 2018, το ίδρυμα λειτουργεί μια μονάδα αφαλάτωσης στην Κένυα, η οποία τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια. Το Solar Water Farm όπως ονομάζεται, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας, στη μικρή αλιευτική κοινότητα Kiunga και φέρνει καθημερινά, πόσιμο νερό σε περίπου 35.000 άτομα!

Πώς λειτουργεί
Η οργάνωση χρησιμοποιεί σύγχρονα συστήματα αφαλάτωσης για την μετατροπή σχεδόν 75.000 λίτρων υφάλμυρου ή αλμυρού νερού, σε νερό κατάλληλο για πόση. Τα δοχεία είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν 50KW ενέργειας, αποθηκευμένες σε μπαταρίες υψηλής απόδοσης, μαζί με 2 αντλίες νερού που λειτουργούν όλο το 24ωρο!

Καθαρό νερό για 20 χρόνια!
Με αυτό το εγχείρημα, η εταιρεία GivePower ισχυρίζεται ότι η εγκατάστασή της είναι σε θέση να προσφέρει πρόσβαση σε καθαρό νερό για 20 χρόνια, με κόστος μόνο 20$ ανά άτομο, προσφέροντας έτσι τεράστια οφέλη όχι μόνο για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Μια πραγματική ανάσα ζωής, αν αναλογιστούμε πως πριν από την εγκατάσταση του εργοστασίου, οι άνθρωποι καθημερινά ταξίδευαν για περισσότερο από μια ώρα, προκειμένου να αντλήσουν το νερό που θα κάλυπτε τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων
Το στοίχημα της εταιρείας με την εγκατάσταση του εργοστασίου, ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σε μια χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από ξηρασία τα τελευταία 5 χρόνια και ακραίο υποσιτισμό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν αμέτρητα προβλήματα υγείας λόγω κατανάλωσης και χρήσης μολυσμένου νερού, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων ασθενειών όπως χολέρα και δυσεντερία.

Η εμπειρία που έχει αποκτήσει η εταιρεία στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας, μπορεί να δώσει λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, για 844 εκατ. ανθρώπους και ειδικά για τα 300.000 παιδιά που πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που οφείλονται στο νερό.

Πηγή: themindunleashed.com