Η ιδέα που μετέτρεψε τα πεσμένα φύλλα σε χαρτί

Ο Valentyn Frechka όταν ήταν μαθητής λυκείου και ζούσε στην αγροτική Ουκρανία ξεκίνησε ένα επιστημονικό πρόγραμμα για να μετατρέψει τα πεσμένα φύλλα από δέντρα και φυτά σε χαρτί.

Σήμερα ο 20χρονος πλέον ηγείται μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται “Re-leaf Paper”, παράγοντας χάρτινες σακούλες και συσκευασίες από ίνες που εξάγονται από τα νεκρά φύλλα.

Το έργο, που εδρεύει στην πόλη Zhytomyr, 140 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κίεβο, στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής χαρτιού.

Ο CEO του προγράμματος “Re-leaf Paper” Frechka δείχνει ακατέργαστα πεσμένα φύλλα δέντρων στο εργοστάσιο χαρτονιού Zhytomyr

Έχει συνεργαστεί με έναν κατασκευαστή χαρτονιού στην πόλη, ο οποίος προσέλαβε τη Frechka ως ειδικό σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης το 2018.

“Η ιδέα είναι πολύ απλή. Πράγματα που θεωρούνται απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Τα φύλλα είναι απόβλητα που πρέπει να απομακρύνονται από τα πάρκα επειδή εκπέμπουν πολύ άνθρακα καθώς σαπίζουν”, δήλωσε ο Frechka στο Reuters.

Ο CEO του προγράμματος “Re-leaf Paper” Frechka φορτώνει ξηρά πεσμένα φύλλα δέντρων σε χημικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο χαρτονιού Zhytomyr
Χάρτινη σακούλα, εν μέρει φτιαγμένη από πεσμένα φύλλα δέντρων

“Είναι μια ευκαιρία για έναν πελάτη να χρησιμοποιήσει συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον”.

Η Re-leaf Paper παρήγαγε την πρώτη παρτίδα στερεού χαρτιού, κατασκευασμένο από φύλλα που συλλέχθησαν σε μεγάλες σακούλες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, ενώ σχεδιάζει να προχωρήσει και σε εμπορική παραγωγή.

Ένας υπάλληλος ταξινομεί δοχεία αυγών, εν μέρει φτιαγμένα από πεσμένα φύλλα δέντρων

Το 2020, το περιοδικό Forbes στην Ουκρανία συμπεριέλαβε τον Frechka στον κατάλογο των 30 πιο επιτυχημένων Ουκρανών κάτω των 30 ετών και δικαίως μιας και προσφέρει στον σημαντικότερο κοινωνικό παράγοντα, τη μάχη για τη διάσωση του κλίματος. 

Πηγή: Reuters