Η κατάργηση των διακρίσεων αγγίζει τα σύννεφα!

Οι αεροπορικές εταιρείες μπαίνουν σιγά σιγά σε μια νέα εποχή και ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιαπωνίας, είναι η πιο πρόσφατη εταιρεία που υιοθέτησε αυτές τις αλλαγές.

Η Japan Airlines προστέθηκε στη λίστα των εταιρειών που κατήργησε τον χαιρετισμό «κυρίες και κύριοι», για να περάσει σε μια ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα, ακολουθώντας άλλες παγκόσμιες εταιρείες.

Θετική ατμόσφαιρα, σεβασμός & κατάργηση διακρίσεων
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η υιοθέτηση μιας πιο περιεκτικής γλώσσας στοχεύει πρωτίστως στην κατάργηση των διακρίσεων βάσει φύλου, ηλικίας, ιθαγένειας, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών.

Παράλληλα, η Japan Airlines -έπειτα από μια φεμινιστική εκστρατεία-, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε γυναίκες αεροσυνοδούς να φορούν παντελόνι και να απαλλαγούν από τα ψηλά τακούνια τους στη δουλειά!

Έτσι, οι ανακοινώσεις στα αεροδρόμια και στις πτήσεις θα περιέχουν, μεταξύ άλλων, εκφράσεις όπως ‘Προσοχή σε όλους τους επιβάτες’ και ‘Καλημέρα σε όλους’. Σε αυτή την αλλαγή έχουν ήδη προχωρήσει εταιρείες όπως η Air Canada και ο ευρωπαϊκός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Easyjet, επιτυγχάνοντας επιπλέον θετική ατμόσφαιρα και κυρίως αντιμετώπιση με σεβασμό προς όλους, συμπεριλαμβανομένων των πελατών τους.

Ριζοσπαστικές αλλαγές σε μια κοινωνικά συντηρητική κοινωνία
Περίπου το ένα τρίτο των ιαπωνικών εταιρειών έχουν λάβει μέτρα για την υποστήριξη ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ενώ μια ιαπωνική φιλανθρωπική οργάνωση ξεκίνησε πρόγραμμα που προσφέρει ψηφιακά πιστοποιητικά συνύπαρξης -επιτρέποντας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να επωφεληθούν των ίδιων παροχών προσωπικού με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια- κερδίζοντας εν τέλει την υποστήριξη επιχειρήσεων από τράπεζες μέχρι ασφαλιστές!

Οι υποστηρικτές της ισότητας των φύλων αντέδρασαν θετικά στις αλλαγές της Japan Airlines, καθώς ήρθαν σε μια στιγμή που η εταιρική υποστήριξη για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας αυξάνεται. Ωστόσο, ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι διακρίσεις δυστυχώς συνεχίζονται και παρόλο που ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις εκδίδουν πιστοποιητικά συνύπαρξης σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, δυστυχώς στερούνται νομικής υπόστασης.

Σε μια χώρα που το να είσαι ανοιχτά ομοφυλόφιλος είναι ταμπού και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου θεωρείται ακόμα παράνομος, τα φαινομενικά μικρά αυτά βήματα αλλαγών είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλα!

Πηγή: weforum.org