Η πρώτη Εβδομάδα Βιώσιμης Μόδας έγινε στην Άτλαντα

To 2018, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της EPA, κατασκευάστηκαν περίπου 12.970 τόνοι ρούχων και παπουτσιών. Περίπου 9.070 τόνοι, όμως, κατέληξαν σε χωματερή. 

Αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετά τρανταχτοί, ειδικά αν σκεφτούμε ότι χρειάζονται περίπου 713 γαλόνια νερού για να παραχθεί το βαμβάκι που απαιτείται για ένα μπλουζάκι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση. Η Tanjuria Willis, ιδιοκτήτρια του eKlozet Designer Consignment στο Buckhead, θέλει να τραβήξει περισσότερο την προσοχή στο να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον στις επιλογές ρούχων. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε την πρώτη ετήσια Εβδομάδα Βιώσιμης Μόδας, η οποία ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου. 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συζητήσεις με διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά με τη βιωσιμότητα και τον διαχωρισμό από τη γρήγορη μόδα, καθώς και συμβουλές προς τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές σχετικά με το ελαφρύτερο αποτύπωμα μόδας.

Tanjuria Willis, ιδρύτρια της Εβδομάδας Βιώσιμης Μόδας και ιδιοκτήτρια της eKlozet.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης μια Αγορά της Εβδομάδας Βιώσιμης Μόδας, όπου ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει τοπικές μικρές επιχειρήσεις και να αγοράσει τα προϊόντα τους. Για τη Willis, η διοργάνωση μιας εβδομάδας μόδας με επίκεντρο τη βιωσιμότητα ήταν ένα πραγματικό όνειρό εδώ και χρόνια.

Όταν ξεκίνησε το eKlozet, ένα κατάστημα που έχει βιώσιμο χαρακτήρα με μεταχειρισμένα ρούχα , οι πελάτες είχαν ερωτήσεις σχετικά με την υποστήριξη της βιώσιμης μόδας. Η Willis είδε μια ευκαιρία να εκπαιδεύσει την κοινότητα και να αναδείξει τους τοπικούς σχεδιαστές – έτσι γεννήθηκε η Εβδομάδα Βιώσιμης Μόδας.

Το eKlozet προσφέρει υψηλής ποιότητας, vintage μεταχειρισμένα ρούχα.

“Έχουμε διεθνή πάνελ από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Γερμανία και εκπροσωπώντας την Αφρική, καθώς και εδώ στις Η.Π.Α. Αυτό αντιπροσωπεύει ότι πρόκειται πραγματικά για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όχι μόνο στην Ατλάντα”, λέει η ίδια. 

Η Willis προσθέτει ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο αν ένα ρούχο είναι φιλικό προς το περιβάλλον – ο κύκλος ζωής του, αν περιέχει βιοδιασπώμενα υλικά, η χρήση νερού για την παραγωγή και οι εργασιακές πρακτικές του κατασκευαστή, για να αναφέρουμε μερικούς.

Για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους με γνώμονα τη μητέρα φύση, η Willis συνιστά να ξεκινήσουν σιγά σιγά. Η Willis πιστεύει ότι η αειφορία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους, επειδή όλοι μοιραζόμαστε τη Γη ως σπίτι μας.

Όταν η εβδομάδα μόδας φτάσει στο τέλος της, η Willis ελπίζει “ότι οι άνθρωποι θα φύγουν με την αίσθηση ότι μπορούν να ζήσουν πιο βιώσιμα”.

Πηγή: saportareport