Η συσκευή που καθαρίζει τον Ειρηνικό από τα πλαστικά απόβλητα

Το 2013, ο 18χρονος Ολλανδός Boyan Slat, ίδρυσε το The Ocean Cleanup, με απώτερο σκοπό τον καθαρισμό του Ειρηνικού ωκεανού από τα σκουπίδια!

Η φιλόδοξη εφεύρεση
Το αποκαλούμενο “έμπλαστρο” είναι μια συσκευή σε σχήμα U, η οποία συγκεντρώνει σκουπίδια στον βόρειο-κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό και ξεπερνάει σε μέγεθος το διπλάσιο της πολιτείας του Τέξας. Η συγκέντρωση πλαστικού που επιτυγχάνει, υπολογίζεται στα 60 κιλά ανά τετραγωνικό χλμ.

Οι δυσκολίες
Το 2013 η συσκευή ξεκίνησε να συλλέγει το πλαστικό, σαν ένας γιγαντιαίος βραχίονας. Αρχικά, το σύστημα αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ελαττώματος, που αποτέλεσε δυστυχώς την αιτία για να χυθεί το πλαστικό που είχε συγκεντρωθεί και πάλι πίσω στον ωκεανό…

Σήμερα, έξι χρόνια και αρκετές βελτιώσεις μετά, οι ενέργειες αυτού του διεπιστημονικού έργου αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς! Τον περασμένο Οκτώβριο, η ομάδα ανακοίνωσε ότι η συσκευή τελικά συνέλαβε και συγκράτησε τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην ακτή!

Οι 60 μεγάλες σακούλες πλαστικών απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν σε πρώτη φάση, σήμαναν το τέλος μιας επιτυχούς αποστολής! Ο στόχος είναι, όπως δήλωσε ο εφευρέτης της συσκευής, τα πλαστικά απόβλητα -τα οποία πιθανόν βρίσκονταν στον ωκεανό για δεκαετίες- να ανακυκλωθούν και στη συνέχεια να παραχθούν από αυτά χρήσιμα προϊόντα, μεταδίδοντας έτσι το μήνυμα “collect, reuse and recycle”!

Πηγή: themindunleashed.com