Η Σχεδία των ανέργων και αστέγων

Στα πλαίσια του πρώτου Convergences Greece Forum, αναδείχθηκαν  άνθρωποι που αλλάζουν τα δεδομένα στην Ελλάδα! Οι ιστορίες τους είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τους εκατοντάδες ανθρώπους εκεί έξω, που μας εμπνέουν και τους οποίους θα αναδεικνύουμε σταδιακά…

Ανάμεσα σε αυτούς και η Σχεδία, το περιοδικό που υποστηρίζει τους ευάλωτους συνανθρώπους μας να υποστηρίξουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους!

Το περιοδικό δρόμου Σχεδία, δεν πωλείται σε περίπτερα ή σε άλλα σημεία διάθεσης τύπου, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από τα 4,00€, που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού, τα 2,50€ (ήτοι το 62,5% επί της τιμής πώλησης) αφορούν απευθείας τον άνθρωπο με το κόκκινο γιλέκο, εκ των οποίων το 1,52€ είναι καθαρό έσοδο. Τα 0,39€ αφορούν τον ΕΦΚΑ, ενώ 0,59€ είναι η παρακράτηση φόρου (20%) και το χαρτόσημο (3,6%). Είκοσι τέσσερα λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%). Το υπόλοιπο 1,26€ αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για την εκτύπωση του περιοδικού να έχει τη μερίδα του λέοντος) και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων και λύσεων, όπως είναι βεβαίως, και το «σχεδία αρτ» και το «γκολ στη φτώχεια».

Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Με άλλα λόγια, η Σχεδία είναι ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν αυτοί οι άνθρωποι τις ζωές τους από το μηδέν.