Η σχεδιάστρια που φυτεύει αληθινούς σπόρους πάνω στα ρούχα της

Η Paula Ulargui Escalona καινοτομεί στη μόδα κάνοντας παράλληλα ένα αιχμηρό σχόλιο για τη σχέση της κλιματικής κρίσης και της βιομηχανίας της μόδας.

Πριν από λίγο καιρό ο οίκος Loewe λάνσαρε τη συλλογή ανδρικών ενδυμάτων για την άνοιξη του 2023 στο Παρίσι, παρουσιάζοντας στην πασαρέλα μοντέλα που φορούσαν ρούχα διακοσμημένα με πλούσια βλάστηση. Οι θεατές θαύμασαν παλτό με γρασίδι σε ασύμμετρα μοτίβα, αθλητικά παπούτσια διακοσμημένα με φύτρες και παντελόνια με αγριόχορτα ριζωμένα κυριολεκτικά μέσα στο ύφασμα. Αυτό που καθιστά τα ρούχα ακόμα πιο εντυπωσιακά ήταν το γεγονός ότι τα φυτά ήταν αληθινά.

Η Ulargui άρχισε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια φυτών στα υφάσματα αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα όπως μερικά φυτά που δεν αναπτύχθηκαν ποτέ, ενώ άλλα θα άνθιζαν μόνο μία φορά. Ακόμη και μετά από χρόνια έρευνας, η Ulargui δεν έχει καταλήξει σε μια αλάνθαστη φόρμουλα για να κάνει τα φυτά να μεγαλώνουν χωρίς ρούχα.

Για το show του Loewe – μια εμπειρία που η Ulargui περιγράφει ως “συναρπαστική” – ο συγχρονισμός ήταν το κλειδί. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το show, η Ulargui, σε συνεργασία με τον δημιουργικό διευθυντή της μάρκας Jonathan Anderson, αφιέρωσε περίπου 20 ημέρες καλλιεργώντας τα φυτά που κυμαίνονταν από το βότανο της γάτας μέχρι τα φυτά chia. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να παραδώσει τα δείγματα φυτικών ενδυμάτων, η Ulargui λέει ότι έπρεπε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οπότε νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να κάνει τη διαδρομή 13 ωρών από τη Μαδρίτη στο Παρίσι. Για τo show, ταξίδεψε στη Γαλλία για να ξεκινήσει τη διαδικασία από το μηδέν εκεί, καλλιεργώντας τα φυτά για τρεις εβδομάδες σε ένα πολυτούνελ, μια εναλλακτική για το θερμοκήπιο.

Ενώ η Ulargui λέει ότι, προς το παρόν, τα φυτά στα ρούχα δεν μπορούν να παραμείνουν ζωντανά μακροπρόθεσμα, αυτή η εμπειρία την εμπνέει να συνεχίσει την έρευνά της με περισσότερο πάθος και αφοσίωση ενώ, τα κομμάτια που δημιουργεί, για την ώρα δεν πωλούνται.

Την ώρα που το όνομά της αναφέρεται όλο και συχνότερα στα μεγαλύτερα περιοδικά, εκείνη θέλει να ενθαρρύνει όλους να πειραματιστούν με τη φύση.

Με πληροφορίες από το jenny.gr