Η “όγδοη ήπειρος” που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του κλίματος

Η “8η ήπειρος” είναι ένα βραβευμένο σχέδιο που ανακυκλώνει το πλαστικό των ωκεανών και είναι πλήρως αυτοσυντηρούμενο.

Η πενταμερής δομή της περιέχει τα πάντα, από θερμοκήπια και χώρους διαβίωσης μέχρι βιοδιασπώμενους συλλέκτες απορριμμάτων. Η ανώτερη σχεδιάστρια της Zaha Hadid Architects στο Λονδίνο, Lenka Petráková, ανέπτυξε την ιδέα για τη μεταπτυχιακή της εργασία πριν από μερικά χρόνια στη Βιέννη της Αυστρίας, έχοντας μελετήσει τη ρύπανση των ωκεανών στο πανεπιστήμιο.

Η αρχιτέκτονας λέει ότι το πρωτότυπο πήρε το όνομά του από την τεράστια ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που συσσωρεύονται στο “Great Pacific Garbage Patch”. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Και η πλειονότητα αυτού του πλαστικού καταλήγει στην τροφή και στον οργανισμό μας. Συν τοις άλλοις, 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες και 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια σκοτώνονται από την πλαστική ρύπανση ετησίως.

Συνειδητοποίησα πόσο κατεστραμμένοι είναι οι ωκεανοί και πόσα είδη έχουν εξαφανιστεί, πόση ρύπανση υπάρχει και ότι τα μέρη που μπορεί να μην έχουν δει ποτέ άνθρωπο, νιώθουν τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας. Η Petráková επεξεργάστηκε τις ιδέες της πέρυσι και η τελική ιδέα της απέσπασε το βραβείο Grand Prix 2020 για την αρχιτεκτονική και την καινοτομία της θάλασσας, στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Ίδρυμα Jacques Rougerie.

Η σχεδιάστρια εμπνεύστηκε από τη θαλάσσια ζωή όταν σκέφτηκε το σχέδιό της. Δημιούργησε τον πλωτό σταθμό για να είναι ένας “ζωντανός οργανισμός που είναι πλήρως αυτοσυντηρούμενος”, λέει. Το σχέδιο ήταν η δημιουργία μιας ιδέας που όχι απλώς θα καθαρίζει τον ωκεανό, αλλά θα μπορέσει να αποκαταστήσει την υγεία του.

Όταν τεθεί σε λειτουργία, ο σταθμός θα μπορούσε να παραμείνει συνδεδεμένος με τον πυθμένα της θάλασσας αλλά να παραμείνει ευέλικτος ώστε να κινείται σύμφωνα με τα ρεύματα. Θα παρήγαγε τη δική του ενέργεια μέσω εγκαταστάσεων συγκομιδής και θα ήταν πλήρως εξοπλισμένος με κέντρα αφαλάτωσης νερού για να μεγιστοποιήσει την υγεία του ωκεανού που τον περιβάλλει.

Πηγή: euronews