Θα αγοράζαμε ρούχα φτιαγμένα από ανθρώπινα μαλλιά;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η γρήγορη μόδα είναι επιζήμια, οπότε η σχεδιάστρια Zsofia Kollar με έδρα το Άμστερνταμ θέλει να ανατρέψει την κλωστοϋφαντουργία – φτιάχνοντας ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά.

Η Kollar ίδρυσε το Human Material Loop και έκτοτε γυρίζει στα τοπικά κομμωτήρια για να συλλέξει τις “πρώτες ύλες” της. Στην Ευρώπη παράγονται 72 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων ανθρώπινων μαλλιών. Τα άχρηστα μαλλιά καταλήγουν στις χωματερές, συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στα ρεύματα στερεών αποβλήτων, πνίγοντας τα συστήματα αποχέτευσης.

Τα ανθρώπινα μαλλιά είναι ένα παγκοσμίως διαθέσιμο υλικό. Δεν είναι όπως το βαμβάκι ή το μαλλί που μπορούν να πωληθούν μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή πράγμα που επιτρέπει την τοπική παραγωγή και την τοπική εργασία.

Με την παραγωγή ρούχων σε τοπικό επίπεδο, μειώνεται η ποσότητα CO2 που μολύνει τον αέρα, καθώς δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η μεταφορά μεγάλων εμπορευματοκιβωτίων γεμάτων υφάσματα.  Σκεφτείτε το παράδοξο – σπαταλάμε τόσα πολλά ανθρώπινα μαλλιά, αλλά την ίδια στιγμή είναι φυσιολογικό να φοράμε στα ρούχα μας τρίχες προβάτου ή αλπακά. Η ανθρώπινη τρίχα είναι μια πρωτεϊνική ίνα κερατίνης, όπως ακριβώς και η τρίχα των ζώων, αλλά είναι φιλική προς το περιβάλλον, οπότε γιατί δεν την αξιοποιούμε;

Σύμφωνα με τη σχεδιάστρια, ενώ οι τρίχες των ζώων πρέπει να υποστούν επεξεργασία με χημικά για να αφαιρεθεί το αίμα και τα περιττώματα που καταλήγουν στο νερό μας, οι ανθρώπινες τρίχες είναι σχεδόν έτοιμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μαγειρευτούν στον ατμό και παράλληλα είναι και απαλλαγμένα από τη σκληρότητα.

Το πρώτο ρούχο από ανθρώπινη τρίχα 

Το πρώτο πουλόβερ από ανθρώπινη τρίχα

Ένα πρωτότυπο πουλόβερ έχει παραχθεί μέχρι στιγμής από την Human Loop Material, με βάση πλεκτά σχέδια του σχεδιαστή Li Jiahao, στη Χάγη. Καθώς οι τρίχες συλλέχθηκαν στην Ολλανδία, το πρωτότυπο ονομάζεται “Dutch Blonde” και είναι κατασκευασμένο κατά 100 τοις εκατό από ανακυκλωμένες ανθρώπινες τρίχες. Αλλά το νήμα παράγεται επί του παρόντος σε ένα κλωστήριο στην Ιταλία.

Το σχέδιό της Kollar είναι ότι τα συλλεγμένα μαλλιά που είναι πολύ κοντά θα χρησιμοποιούνται για την κλώση του νήματος και στη συνέχεια θα επαναχρησιμοποιούνται ως φυσικό λίπασμα, καθώς παρέχουν άζωτο στα φυτά όταν αποσυντίθενται. Με αυτόν τον τρόπο, η σχεδιάστρια δημιουργεί ένα σύστημα κλειστού κύκλου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα ή απόβλητα από την παραγωγή.

Πηγή: euronews