Κίνα: Ένα σπίτι για 500 ανθρώπους και 5.000 δέντρα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη “Κάθετη Δασική Πόλη” της Κίνας, η οποία παρέχει στέγη σε περίπου 500 άτομα και σε πάνω από 5.000 θάμνους και δέντρα.

Αν και μπορεί να μη θεωρούμε τις πολυκατοικίες ως χώρους πρασίνου, ο ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri διαταράσσει αυτή την αντίληψη εδώ και δεκαετίες, με το γνωστότερο έργο του να είναι το Bosco Verticale στο Μιλάνο. 

Ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός έχει σκοπό να “δημιουργήσει μια συνεχή, διαρκώς μεταβαλλόμενη κίνηση”, καθώς το κτίριο συνδυάζει το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Όλα τα φυλλώματα που περιλαμβάνονται στο έργο έχουν επιλεγεί από ενδημικά, μη επεμβατικά είδη. Υπάρχουν 404 δέντρα, κυρίως Ginkgo biloba – το οποίο είναι ένα είδος Ginkgoales, μια αρχαία τάξη δέντρων που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 290 εκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν επίσης 4.620 θάμνοι που χρησιμοποιήθηκαν στο σχεδιασμό και 2.409 τετραγωνικά μέτρα πολυετούς χόρτου, λουλουδιών και αναρριχώμενων φυτών. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι το κάθετο δάσος θα απορροφά περίπου 20 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα εκπέμπει περίπου 10 τόνους οξυγόνου.

Μια πράσινη πόλη για την Κίνα

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο έργο του Boeri που σχεδιάζεται στην Κίνα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το Liuzhou Forest City στην ορεινή επαρχία Guangxi στη νότια Κίνα. Η Liuzhou είναι μία από τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από το νέφος στον κόσμο, γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως χώρος υποδοχής του έργου του Boeri.

Liuzhou Forest City

Η Liuzhou Forest City θα φιλοξενήσει 30.000 ανθρώπους, μαζί με 40.000 δέντρα και περισσότερα από ένα εκατομμύριο φυτά από πάνω από 100 διαφορετικά είδη.

Liuzhou Forest City

Περιγράφεται ως ένας “αστικός οργανισμός” και έχει σχεδιαστεί για να απορροφά 9.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, μαζί με περισσότερους από 50 τόνους μικροσωματιδίων. Η ιδέα είναι ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς και στην καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: euronews