Κι αν μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε την ηλιακή ενέργεια;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν καθημερινό κομμάτι της ζωής μας χάρη σε μια νέα “ριζοσπαστική” επιστημονική ανακάλυψη.

Το 2017, επιστήμονες σε σουηδικό πανεπιστήμιο δημιούργησαν ένα ενεργειακό σύστημα που καθιστά δυνατή τη δέσμευση και αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας για έως και 18 χρόνια, απελευθερώνοντάς την ως θερμότητα όταν χρειάζεται.

Τώρα οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν το σύστημα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, συνδέοντάς το με μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η ιδέα που αναπτύχθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμπεργκ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αυτοφορτιζόμενα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια κατά παραγγελία.

Η μακροχρόνια αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν είναι ένα άλλο θέμα. Το σύστημα ηλιακής ενέργειας που δημιουργήθηκε στο Chalmers το 2017 είναι γνωστό ως “MOST”: Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems (Μοριακά συστήματα αποθήκευσης ηλιακής θερμικής ενέργειας). Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μόριο άνθρακα, υδρογόνου και αζώτου που αλλάζει σχήμα όταν έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία

Μεταβάλλει το σχήμα του σε ένα “πλούσιο σε ενέργεια ισομερές” – ένα μόριο που αποτελείται από τα ίδια άτομα αλλά είναι τοποθετημένα μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο. Το ισομερές μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί σε υγρή μορφή για να χρησιμοποιηθεί αργότερα όταν χρειαστεί, όπως τη νύχτα ή στα βάθη του χειμώνα. Ένας καταλύτης απελευθερώνει την αποθηκευμένη ενέργεια ως θερμότητα, ενώ παράλληλα επαναφέρει το μόριο στο αρχικό του σχήμα, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές βελτίωσαν το σύστημα σε σημείο που είναι πλέον δυνατή η αποθήκευση της ενέργειας για απίστευτα 18 χρόνια. Η ομορφιά αυτού του κλειστού, κυκλικού συστήματος είναι ότι λειτουργεί χωρίς να προκαλεί εκπομπές CO2, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες χρήσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καθιστά συντριπτικά σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα πολύ, πολύ ταχύτερα για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον.

Ενώ οι σημαντικές πρόοδοι στην ηλιακή ενέργεια, όπως αυτή, δίνουν αφορμή για ελπίδα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ενσωματωθεί η τεχνολογία στη ζωή μας. Απομένει πολλή έρευνα και ανάπτυξη προτού μπορέσουμε να φορτίσουμε τις τεχνικές μας συσκευές ή να θερμάνουμε τα σπίτια μας με την αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια του συστήματος, σημειώνουν.

Πηγή: euronews