Κοσμήματα από κόκκους καφέ που σου κλέβουν την καρδιά!

Η Ελένη Βακονδίου δημιουργεί κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ στην Σύρο και ο εντυπωσιάζει.

Παρ’ όλη την αγάπη που ο μέσος άνθρωπος τρέφει για τον καφέ, ελάχιστοι αναλογιζόμαστε τι γίνονταιοι αλέσμενοι κόκκοι καφέ μετά τη χρήση. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παρασκευάζονται περίπου 381.000 τόνοι καφέ και καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 500.000 τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων. Η αποσύνθεση τους απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, το δεύτερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχει δυναμική θέρμανσης του πλανήτη έως και 86 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η η Ελένη Βακονδίου με τον συνεργάτη της Περικλή Θέρριο, αναλογιζόμενοι την κατάσταση αποφάσισαν να πειραματιστούν με τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από επιλεγμένα μαγαζιά της Σύρου, για τη δημιουργία πρωτότυπων κοσμημάτων. Μετά τη συλλογή τους οι κόκκοι στεγνώνουν και διατηρούνται μέχρι να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή διαφόρων χρηστικών αντικειμένων, κοσμημάτων και αξεσουάρ.

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και σχεδόν όλοι έχουν την απορία για το πως γίνεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης. Η πρώτη κίνηση είναι να μυρίσουν το υλικό. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με το υλικό θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το λάδι και η υγρασία του καφέ έτσι ώστε να μην υπάρχει και η αναμενόμενη μυρωδιά. Δεν μου είναι πάντα εύκολο να μεταφέρω με λόγια τον τρόπο που αισθάνομαι πόσο μάλλον  από που εμπνέομαι. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τον σχεδιασμό με το συγκεκριμένο υλικό, όμως ακόμα το μαθαίνω και πολλές φορές είναι το ίδιο που με καθοδηγεί», όπως εξηγεί η ίδια η δημιουργός.

Η ίδια όμως είναι και η συνιδρύτρια της Zylo eyewear που κατασκευάζει ξύλινα γυαλιά ηλίου και οράσεως στους σκελετούς των οποίων μπορεί επίσης να δούμε καφέ. Η πρώτη ύλη είναι 100% vegan από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ, ενταγμένο πλήρως στη λογική και τις αντιλήψεις της Κυκλικής Οικονομίας. H zero waste φιλοσοφία κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ στους νέους σχεδιαστές και δημιουργούς κοσμημάτων.

Η Ελένη εξηγεί πως δεν είναι εύκολο να μετατρέψει κανείς τα «σκουπίδια» σε όμορφα και χρηστικά αντικείμενα. «Για εμένα zero waste πέρα από την έννοια των δύο αυτών λέξεων σημαίνει καλός σχεδιασμός, ποιότητα και αντοχή. Επίσης η συσκευασία είναι κάτι πολύ σημαντικό για το κάθε προϊόν. Δεν πρέπει να επιβαρύνει το περιβάλλον και να γίνεται και αυτή με την σειρά της μια μελλοντική για κάποιους πρώτη ύλη ή ακόμα χειρότερα να παραμένει σκουπίδι», σχολιάζει η Ελένη.

Στο μέλλον θα προστεθούν στην συλλογή πέρα από τα κοσμήματα, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από παλιές ξύλινες βάρκες και βαρέλια κρασιού στα οποία θα δοθεί νέα μορφή που θα προβάλει ταυτόχρονα και το Ελληνικό design.

Πηγή: Look mag