Μία κίνηση αλληλεγγύης από τις τουριστικές επιχειρήσεις

Καθώς ο τουρισμός της Αυστραλίας έχει “παγώσει” από τις απανωτές τραγωδίες, αφ’ ενός της καταστροφικής περιόδου πυρκαγιών, αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού, οι τουριστικές εταιρείες βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αυστραλίας αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο, την εργασία και τους πόρους τους ως ένδειξη ανταπόδοσης στο ωκεάνιο περιβάλλον.

Η οικογενειακή εταιρεία καταδύσεων Passions of Paradise, είναι μια από αυτές τις εταιρείες που ελπίζει να καλλιεργήσει και να θεραπεύσει το παράκτιο περιβάλλον, φυτεύοντας κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Η αρχή έγινε με τη δωρεά ενός προηγμένου καταμαράν, καθώς και καυσίμων, ώστε με τη βοήθεια των εθελοντών να εξασφαλίσουν την επιστροφή της ζωής στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο!

Ένας υποθαλάσσιος κόσμος που αργοσβήνει..
Ο εκτεταμένος Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, περιλαμβάνει περίπου 2.900 υφάλους και 900 νησιά και είναι το σπίτι για μια τεράστια ποικιλία ψαριών. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, οι νεκροί κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη βιοποικιλότητα, με χιλιάδες μίλια κοραλλιογενών οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, να μετατρέπονται σε απέραντα νεκροταφεία, λόγω της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς.

Ο ενδεχόμενος θάνατος του Υφάλου, όχι μόνο θα προκαλούσε καταστροφές για τη ζωή των ωκεανών, αλλά θα ήταν επίσης το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της προσοδοφόρας βιομηχανίας οικοτουρισμού της Αυστραλίας, του οποίου το ουσιαστικό «προϊόν» είναι το ίδιο το περιβάλλον, στερώντας του έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα οποία θα μπορούσαν να διατηρηθούν τα τοπικά εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις!

Ομάδες κρούσης με τεχνολογία αιχμής
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εθελοντές που αποκαθιστούν τα κοράλλια που έχουν κατακερματιστεί και τα επανασυνδέουν σε υφάλους χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, όπως «κοραλλιογενείς συνδετήρες». Χρησιμοποιώντας έξι πλαίσια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτώριο για την ανάπτυξη περισσότερων κοραλλιών, μόλις εντοπιστεί ένα θραύσμα από κοράλλι, το συνδέουν με το φυτώριο για να μεγαλώσει και καθώς μεγαλώνει μπορούν να πάρουν θραύσματα από αυτό και να τα κολλήσουν στον ύφαλο δίνοντάς τους μια συνεχή πηγή νέων κοραλλιών!

Μέχρι στιγμής, 1.000 κομμάτια κοραλλιών έχουν φυτευτεί στο Hastings Reef, έναν από τους πιο δημοφιλείς υφάλους και η ελπίδα όλων είναι πως όταν η κρίση υποχωρήσει, οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να επιδοθούν στην αγαπημένη τους δραστηριότητα, σε ένα αποκατεστημένο πλέον και βιώσιμο ωκεάνιο περιβάλλον κολυμπώντας πάνω από υγιή κοράλλια!

Πηγή: themindunleashed.com