Μετατρέποντας τα κατακάθια του καφέ σε λίπασμα

Σε πειραματική εφαρμογή υπολειμμάτων καφέ για άμεση χρήση στη γεωργία προχώρησαν μέλη της ΚοινΣεπ «Σταραμάκι», που σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού- ΔΗΜΗΤΡΑ και το πρότζεκτ «Kafsimo» έριξαν, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, περίπου δύο τόνους υπολειμμάτων καφέ σε ένα χωράφι στο Κιλκίς.

Πρωταρχικό μέλημα των μελών στο «Σταραμάκι» είναι η χρήση των υπολειμμάτων καφέ στη γεωργία να βοηθήσει ευρύτερα στη γεωργία, με την καταπολέμηση των παράσιτων και την ενίσχυση των φυτών. «Τα εδάφη του Κιλκίς είναι υποβαθμισμένα συνεπεία και της μονοκαλλιέργειας και απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε λοιπόν να διερευνήσουμε βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας», τονίζει ο κ. Καμπέρης.

Το κομπόστ απλώθηκε με το χέρι στο χωράφι, ενώ στη συνέχεια θα ανακατευθεί με το χώμα σε μικρό βάθος και μετά θα γίνει η σπορά του σιταριού. Η διαδικασία γίνεται με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του ερευνητή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, Δρ. Βασίλη Ασχονίτη.

Σημειώνεται ότι το «σταραμάκι» δημιουργείται από το ίδιο το φυσικό στέλεχος σιτηρών, αντικαθιστώντας τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης και παράγεται στο Κιλκίς, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας.

Αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια είναι και ο αγρότης Θοδωρής Μαυρόπουλος, στο χωράφι του οποίου στο Κιλκίς γίνεται η πειραματική εφαρμογή υπολειμμάτων καφέ. «Οριοθετήσαμε ένα μικρό χωράφι για το πείραμα όπου θα καλλιεργήσω την ποικιλία σταριού που χρησιμοποιεί το “σταραμάκι”. Γενικά η περιοχή έχει φτωχά και όξινα χώματα και θα ήθελα να δοκιμάσω, αν αλλάξει κάτι μ’ αυτή την πρακτική, η οποία πιστεύω πως θα μας δείξει πλήρη αποτελέσματα ύστερα από 3 χρόνια», ανέφερε ο κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος καλλιεργεί επί 15 χρόνια σιτάρι και τριφύλλι στο Κιλκίς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ