Μη επανδρωμένα αεροσκάφη φυτεύουν 40.000 δέντρα την ημέρα

Η εταιρεία έχει ήδη φυτέψει περισσότερα από 50.000 δέντρα και στοχεύει να φυτέψει συνολικά 100 εκατομμύρια μέχρι το 2024.

Μια αυστραλιανή νεοφυής επιχείρηση, η AirSeed Technology, χρησιμοποιεί έναν στόλο εξαιρετικά προηγμένων “οκτακοπτέρων”, καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο την αποψίλωση των δασών συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με ειδικά σχεδιασμένους λοβούς σπόρων που μπορούν να εκτοξευθούν στο έδαφος από ψηλά στον ουρανό.

Κάθε drone μπορεί να φυτέψει πάνω από 40.000 λοβούς σπόρων την ημέρα πράγμα που τα καθιστά 25 φορές ταχύτερα, αλλά και 80 τοις εκατό φθηνότερα από τις παραδοσιακές πρακτικές φύτευσης.  Πριν από την απογείωση, κάθε χοάνη του drone φορτώνεται με ειδικά επιλεγμένους σπόρους που είναι συμβατοί με τον παρακάτω βιότοπο. Οι λοβοί αυτοί κατασκευάζονται με τη χρήση απορριμμάτων βιομάζας, παρέχοντας μια πλούσια σε άνθρακα επίστρωση που προστατεύει τους σπόρους από τα πουλιά, τα έντομα και τα τρωκτικά.

Μόλις βρεθούν στον αέρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινούνται σε σταθερές διαδρομές πτήσης, φυτεύοντας σε προκαθορισμένα μοτίβα και καταγράφοντας τις συντεταγμένες κάθε σπόρου. Αυτό επιτρέπει στην AirSeed να αξιολογεί την υγεία των δέντρων της καθώς αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η γη χάνει 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους κάθε χρόνο – μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Πορτογαλίας. Ο αριθμός αυτός πρέπει να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2025 και να σταματήσει η καθαρή αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030.

Όμως, με τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών να είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα, καινοτόμα μέτρα όπως αυτά χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ για τον μετριασμό των δραστικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η AirSeed δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει συστήματα φύτευσης με drone για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Δύο άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις – η Dendra και η Biocarbon Engineering – στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών με την τεχνολογία ρίψης σπόρων.

Πηγή: euronews