Μια επιτυχημένη “Τράπεζα Πλαστικού” λειτουργεί στην Αϊτή

Και όμως, οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάξουν πλαστικό με χρήματα και αγαθά, σε μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπως είναι η Αϊτή. Έτσι, η ανακύκλωση πλαστικών γίνεται πλέον συνώνυμη με την καταπολέμηση της φτώχειας!

Η επανάσταση της βιωσιμότητας
Μία ιδιαίτερη επανάσταση άρχισε όταν η “Τράπεζα Πλαστικού”, δοκίμασε ένα νέο μοντέλο κοινωνικού εμπορίου στην Αϊτή, με μια απλή προϋπόθεση: Οι ντόπιοι να συλλέγουν τα πλαστικά απόβλητα και ως αντάλλαγμα θα έχουν εισοδήματα και άλλα οφέλη όπως, λάδι μαγειρέματος, πετρέλαιο θέρμανσης, δίδακτρα και πολλά άλλα!

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;
Και όμως λειτουργεί! Αφού οι ντόπιοι παραδώσουν το πλαστικό στο κέντρο ανακύκλωσης, τότε λαμβάνουν την πληρωμή μέσω μια εφαρμογής κινητού, μέσω της οποίας μπορούν να αγοράσουν όποιο αγαθό επιθυμούν. Και τι γίνεται με το πλαστικό; Τα κέντρα ανακύκλωσης της “Τράπεζας Πλαστικού” μετατρέπουν τα πλαστικά απόβλητα σε σφαιρίδια, που πωλούνται σε πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες τα επαναχρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους!

Διπλό όφελος
Το ετήσιο καθαρό κέρδος για τους ντόπιους, που διαχειρίζονται τα κέντρα ανακύκλωσης, μπορεί να φθάσει έως τα 3.000 δολάρια, νούμερο άκρως εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε πως τα 2/3 του πληθυσμού ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια ημερησίως. Εκτός από τα κέρδη, η “Τράπεζα Πλαστικού” διδάσκει τους μικρο-επιχειρηματίες χρηματοοικονομική παιδεία και λογιστική.

Plastic can be fantastic
Στόχος της “Τράπεζας Πλαστικού”, είναι η επέκταση αυτού του μοντέλου σε χώρες που διαθέτουν ανεπαρκή συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και υψηλά ποσοστά πλαστικής ρύπανσης. Εάν το μοντέλο γίνει ευρέως γνωστό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαλειφθούν ταυτόχρονα, η πλαστική ρύπανση, αλλά και η φτώχεια με έναν πανέξυπνο και βιώσιμο τρόπο!

Πηγή: globalcitizen.org