Μια μοναδική κτηνίατρος που σώζει γορίλες

Η πρώτη κτηνίατρος άγριας ζωής της Ουγκάντα, η Δρ Gladys Kalema-Zikusoka, έχει έναν μοναδικό τρόπο να προστατεύει τη φύση- θεραπεύει την τοπική κοινότητα.

Η Dr Gladys βραβεύτηκε πρόσφατα από την UNEP για τις προσπάθειές της με το διάσημο βραβείο “Πρωταθλητές της Γης”. Η ίδια γνώριζε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τα ζώα από μικρή ηλικία και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην πατρίδα της, την Ουγκάντα, έγινε η πρώτη κτηνίατρος άγριας ζωής της Αρχής Άγριας Ζωής της Ουγκάντα. Σήμερα είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια αυθεντία στα πρωτεύοντα θηλαστικά και στις ζωονοσογόνες ασθένειες.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η Dr Gladys προστατεύει τους απειλούμενους με εξαφάνιση γορίλες του βουνού στην Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. “Όταν άρχισα να εργάζομαι μαζί τους, υπήρχαν μόνο περίπου 600. Και τώρα είναι 1.063”, λέει η Dr Gladys.

Στην αρχή της καριέρας της, η Dr Gladys θεράπευε γορίλες που είχαν μολυνθεί από ψώρα, μια ασθένεια που είχαν κολλήσει από την τοπική κοινότητα. Η έλλειψη υγιεινής θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά περισσότερα κρούσματα, οπότε η Dr Gladys, όπως την αποκαλούν όλοι, άρχισε να εργάζεται για την αντιμετώπιση της αιτίας.

Το 2003, ίδρυσε μια ΜΚΟ “Διατήρηση μέσω της δημόσιας υγείας”, η οποία ακολουθεί την προσέγγιση “Μία υγεία”. “Πρέπει να βελτιώσουμε την ευημερία της κοινότητας. Και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να βελτιώσουμε την υγεία τους, η οποία με τη σειρά της προστατεύει και τους γορίλες”.
Κατά τη διάρκεια του έργου τους, η Dr Gladys έχει συμβάλει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, μετατρέποντας πολλούς ντόπιους σε συνεργάτες για τη διατήρηση.

Έχει επίσης ιδρύσει μια κοινωνική επιχείρηση, την Gorilla Conservation Coffee, αφού έμαθε ότι οι ντόπιοι αγρότες δεν έπαιρναν δίκαιη τιμή για τον καφέ τους. Αυτό καθιστούσε δύσκολη την οικονομική επιβίωση και τους ανάγκαζε να χρησιμοποιούν το εθνικό πάρκο για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τρόφιμα και καυσόξυλα.

Πρόσφατα, τα παγκόσμια λουκέτα έκαναν φραγμό στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, οπότε η Conservation Through Public Health παρείχε σε οικογένειες καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης, επιτρέποντάς τους να καλλιεργούν τουλάχιστον αρκετή τροφή για να τρέφονται και να αποφεύγουν τη λαθροθηρία.

Αναγνωρισμένη παγκοσμίως για το έργο της, η Dr Gladys και το πρόγραμμά της βραβεύτηκαν πρόσφατα με το βραβείο UNEP’S Champions of the Earth στην κατηγορία Επιστήμη και Καινοτομία. Ελπίζει ότι το βραβείο αυτό θα βοηθήσει στη διάδοση της προσέγγισης “Μία υγεία” σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: euronews