Μια ομάδα φοιτητών αντιμετωπίζει το πρόβλημα των φθαρμένων ελαστικών στον αέρα

Φοιτητές ανακάλυψαν έναν τρόπο για τη σύλληψη της επιβλαβούς σκόνης των ελαστικών – που συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων – και μόλις τους απονεμήθηκε βραβείο γι’ αυτό.

Η νεοσύστατη εταιρεία The Tyre Collective, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εργάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φθοράς των ελαστικών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η σκόνη που εκπέμπει είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μικροπλαστικός ρύπος στους ωκεανούς μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ελαστικά φθείρονται, αλλά που άραγε πάνε όλα αυτά τα σωματίδια;

Μια ομάδα από τέσσερις φοιτητές του Imperial College του Λονδίνου και του Royal College of Art, δημιούργησαν μια συσκευή που προσαρμόζεται σε ένα ελαστικό αυτοκινήτου και χρησιμοποιεί την ηλεκτροστατική και την αεροδυναμική ενός περιστρεφόμενου τροχού για να συλλέγει τη σκόνη ελαστικών καθώς παράγεται.

Η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών μπορεί να είναι 1.000 φορές χειρότερη από ό,τι βγαίνει από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου, διαπίστωσε η Emissions Analytics. Αλλά αυτή η νέα συσκευή μπορεί να απομακρύνει έως και το 60% των σωματιδίων φθοράς ελαστικών στους δρόμους.

Η εφεύρεση του Tyre Collective ανακηρύχθηκε ένας από τους νικητές του εναρκτήριου διαγωνισμού Terra Carta Design Lab. Ο σχεδιασμός είχε προηγουμένως κερδίσει τον διάσημο βρετανικό διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού, το βραβείο James Dyson Award το 2020.

Πηγή: euronews