Νεοφυείς επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο

Νέοι άνθρωποι που ηγούνται πρωτοποριακών πρωτοβουλιών, από την καινοτόμο αστική γεωργία έως την αποκατάσταση των απειλούμενων υφάλων του κόσμου, αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες αναπτύσσουν εμπνευσμένες λύσεις σε δύσκολα παγκόσμια ζητήματα βιωσιμότητας.

Noor Veenhoven, Marcella Wijngaarden και Melissa Wijngaarden, συνιδρύτριες του Project Cece

Το Project Cece, το οποίο σημαίνει “Project Conscious Clothing”, δημιουργήθηκε από κάποιες συμφοιτήτριες όταν συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η πλατφόρμα είναι μια μηχανή αναζήτησης για φιλική προς το περιβάλλον, υπεύθυνη μόδα, με fairtrade και ηθικές μάρκες. Φέτος, έγινε η μεγαλύτερη αγορά ηθικής μόδας στην Ευρώπη, αφού έφτασε τους 100 συνεργάτες.

Ο ιστότοπος φιλοξενεί πλέον περισσότερες από 200 μάρκες και διαθέτει περισσότερα από 10.000 βιώσιμα προϊόντα σε ένα μέρος.

Iseult Ward και Aoibheann O’Brien, συνιδρύτριες του FoodCloud

Οι Iseult Ward και Aoibheann O’Brien είναι οι ιδρυτές του FoodCloud, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με έδρα το Δουβλίνο. H συγκεκριμένη υπηρεσία συνδέει βρετανικές και ιρλανδικές επιχειρήσεις με πλεονάζοντα τρόφιμα με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες τα προμηθεύονται δωρεάν. Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων στο σύστημα FoodCloud ανεβάζουν περιγραφές των πλεοναζόντων ξηρών και κονσερβοποιημένων προϊόντων και οι εγγεγραμμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις λαμβάνουν στη συνέχεια μια ειδοποίηση που τους λέει ότι τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα για συλλογή.

Μέχρι σήμερα, η κοινωνική επιχείρηση FoodCloud έχει εξοικονομήσει περίπου 20 χιλιάδες τόνους τροφίμων, εξοικονομώντας σε φιλανθρωπικά ιδρύματα περισσότερα από 61,5 εκατομμύρια ευρώ.

Andrew Almack, ιδρυτής του Plastics for Change

Ο Andrew Almack ίδρυσε την Plastics for Change, μιας κοινωνική επιχείρηση, με στόχο να μειώσει τη ρύπανση από πλαστικά και τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας ευκαιρίες εισοδήματος για τους συλλέκτες απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία με έδρα την Ινδία είναι η πρώτη πλατφόρμα δίκαιου εμπορίου, ηθικής προμήθειας που συμβάλλει στην επισημοποίηση της ανεπίσημης οικονομίας της ανακύκλωσης και στη βελτίωση της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας του ανακυκλωμένου πλαστικού.

Gator Halpern και Sam Teicher, συνιδρυτές, Coral Vita

Η Coral Vita είναι μια περιβαλλοντική νεοφυής επιχείρηση που αποκαθιστά τους υποβαθμισμένους και απειλούμενους υφάλους του κόσμου. Ο Gator και ο Sam χρησιμοποιώντας χερσαίες καλλιέργειες κοραλλιών, προσπαθεί να αναπτύξει ανθεκτικά κοράλλια έως και 50 φορές ταχύτερα από τους φυσικούς ρυθμούς.

Η εταιρεία είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κοραλλιών έναντι της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε τα κοράλλια που φυτεύει στους υφάλους να είναι σε θέση να αντέξουν την αύξηση της θερμοκρασίας και την οξίνιση των ωκεανών που απειλούν την επιβίωσή τους. Μέσω έργων αποκατάστασης οικολογικής κλίμακας, η Coral Vita αναζωογονεί τα συστήματα υφάλων για να διατηρήσει τη μοναδική βιοποικιλότητα των ωκεανών και να συμβάλει στην προστασία των κοινοτήτων, των βιομηχανιών και των εθνών που εξαρτώνται από υγιείς υφάλους.

Elena Dieckmann και Ryan Robinson, συνιδρυτές της Aeropowder

Η Elena και ο Ryan είναι οι συνιδρυτές της Aeropowder, μιας βραβευμένης βρετανικής νεοφυούς επιχείρησης που παράγει το plummo, ένα θερμικό υλικό συσκευασίας από απόβλητα φτερών που προέρχονται από τη βιομηχανία πουλερικών.

Οι επιχειρηματίες δημιούργησαν το plummo ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη μόνωση από διογκούμενη πολυστερίνη, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τα πλεονάζοντα φτερά, τα οποία διαφορετικά θα μετατρέπονταν σε ζωοτροφές χαμηλής ποιότητας, η Aeropowder δημιουργεί ένα υφασμάτινο μονωτικό υλικό υψηλής απόδοσης που καλύπτεται από λιπασματοποιήσιμες επενδύσεις τροφίμων, επιτρέποντας πιο βιώσιμες παραδόσεις και αγκαλιάζοντας την κυκλική οικονομία.

Rossi Mitova, ιδρύτρια της Farmhopping

Η Rossi Mitova είναι η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Farmhopping, μιας διαδικτυακής αγοράς με έδρα τη Βουλγαρία που επιτρέπει στις φάρμες να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές. Η ψηφιακή αγορά αγροτών παραδίδει κρέας και προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, δίνοντας στους παραγωγούς την ευκαιρία να πωλούν στους αγοραστές σε χαμηλότερη τιμή.

Jason Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upward Farms

Ο Jason Green είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upward Farms, μιας αστικής φάρμας που έχει συσταθεί για την καλλιέργεια προϊόντων και ψαριών σε οικοσυστήματα υδροπονίας. Η εταιρεία με έδρα το Μπρούκλιν διαθέτει τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες της σε διάφορα παντοπωλεία της περιοχής. Η εταιρεία μετατρέπει τα απόβλητα από τα ψάρια που εκτρέφει με βιώσιμο τρόπο σε οργανική κοπριά, η οποία χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη υγιούς, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά εδάφους για τα φυτά της.

Samir Lakhani, ιδρυτής της Eco-Soap Bank

Ο Samir Lakhani είναι ο ιδρυτής της Eco-Soap Bank, μιας ανθρωπιστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται για τη διάσωση, την εξυγίανση και την προμήθεια ανακυκλωμένου σαπουνιού με εκπαίδευση υγιεινής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η νεοσύστατη επιχείρηση συλλέγει χρησιμοποιημένες ράβδους σαπουνιού από ξενοδοχεία και ξενώνες, τις απολυμαίνει και τις ξαναχτίζει και στη συνέχεια διανέμει τις καθαρές ράβδους σαπουνιού σε σχολεία, κλινικές υγείας και κοινότητες χωριών και συνδυάζει τη δωρεά με εκπαίδευση στο πλύσιμο των χεριών.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει σαπούνι και εκπαίδευση στο πλύσιμο των χεριών από την Eco-Soap Bank. Ο οργανισμός απασχολεί επίσης 147 γυναίκες σε 10 χώρες για την ανακύκλωση σαπουνιών ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: www.euronews.com