Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για τον καφέ!

Η παρασκευή ενός φλιτζανιού καφέ απαιτεί λιγότερο από το ένα τοις εκατό του περιεχομένου των κόκκων. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο για να δημιουργήσουμε υγιεινά προϊόντα, να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να στηρίξουμε τους αγρότες του παγκόσμιου Νότου;

Αυτό είναι το ερώτημα που ενέπνευσε τρεις νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρηση, Kaffe Bueno. Οι Juan Medina, Camilo Fernandez και Alejandro Franco είναι όλοι από την Κολομβία και για αυτούς ο καφές είναι παραπάνω από ένα ρόφημα, είναι μια καλλιέργεια, μια βιομηχανία, ένα μέσο βιοπορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Όταν φτιάχνετε ένα φλιτζάνι καφέ, λιγότερο από το ένα τοις εκατό καταλήγει στο φλιτζάνι σας. Όλος αυτός ο χαμένος καφές έχει μεγάλο κόστος σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και της μεταφοράς του καφέ είναι σημαντικές, και όταν ο χρησιμοποιημένος καφές καταλήγει σε χωματερή, ο άνθρακας που απορρίπτεται κατά την ανάπτυξη του φυτού, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Όταν ξεκίνησε η Kaffe Bueno, μπορούσε να ανακυκλώσει μόνο όσα μπορούσαν να μεταφέρουν. Φέτος, η ανακύκλωσή τους στοχεύει στην επεξεργασία 50 τόνων.

Η αρχική ιδέα

Η αποστολή της Kaffe Bueno ήρθε να αναστατώσει τη βιομηχανία του καφέ όταν οι τρείς εμπνευστές αποφάσισαν να περάσουν τέσσερις μήνες στην Κολομβία και να επισκεφθούν χωράφια που φυτρώνουν κόκκοι καφέ και αγρότες.

Από εκεί μέσα σε λίγα χρόνια η υπηρεσία ανακύκλωσης του Kaffe Bueno έφτασε στην επεξεργασία 50 τόνων καφέ προερχόμενου από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης. Η επιχείρηση δεν παίρνει οποιονδήποτε καφέ – απαιτείται ένας ελάχιστος ετήσιος όγκος, ο οποίος πρέπει να είναι 100% Arabica και πλήρως ανιχνεύσιμος.

Η μετατροπή αυτού που κάποτε θεωρούνταν απόβλητο σε κάτι χρήσιμο έχει θετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Οι πελάτες επωφελούνται από τα οφέλη των συστατικών που ενισχύουν την υγεία, ενώ οι αγρότες μπορούν να αντλήσουν μεγαλύτερη αξία από τη σοδειά τους. Το παγκόσμιο κλίμα επωφελείται από τη μείωση των εκπομπών και τη μικρότερη πίεση στη γεωργική γη.

Ο κύκλος της ανακύκλωσης του καφέ
Σαπούνι από ανακυκλωμένο καφέ

Η τοποθέτηση της δύναμης στα χέρια των αγροτών είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός στόχος για την Kaffe Bueno – και ένας στόχος στον οποίο ελπίζουν να επενδύσουν άμεσα. Φιλοδοξούν σε λίγα χρόνια από τώρα να αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο ένα κιλό καφέ, απ’ όπου κι αν προέρχεται!

Με στόχο την προστασία του κλίματος, τη δίκαιη συμφωνία για τους αγρότες και τη συμβολή στην καλύτερη διατροφή, η Kaffe Bueno προσπαθεί να λύσει πολλά προβλήματα, που όμως είναι αλληλένδετα και με τρομερές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Πηγή: fivemedia.com