Οι γυναίκες στο τιμόνι της κλιματικής σωτηρίας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Μια μελέτη της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Arabesque διαπίστωσε ότι το 20% των 1.000 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία ήταν περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5 C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο έως το 2050.

Η επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μη αναστρέψιμων ζημιών στον πλανήτη, λένε οι επιστήμονες του ΟΗΕ. Σε όλη την ομάδα, συμπεριλαμβανομένων του βρετανικού FTSE, του ιταλικού MIB, του S&P 500, του γαλλικού CAC, του ιαπωνικού Nikkei, του γερμανικού DAX και του σκανδιναβικού OMX, το 75% των πιο διαφορετικών εταιρειών ήταν σύμφωνες με τον 1,5C.

Η Arabesque δήλωσε ότι έδωσε σε κάθε εταιρεία μια βαθμολογία ποικιλομορφίας εξετάζοντας δεδομένα όπως η ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων και οι στόχοι ποικιλομορφίας, και μια βαθμολογία θερμοκρασίας αφού έλεγξε αν τα σχέδια της εταιρείας για το κλίμα ήταν σε πορεία υποστήριξης του στόχου.

Αντίθετα, το 37% των επιχειρήσεων στο λιγότερο διαφοροποιημένο 20% των εταιρειών κατευθύνονταν προς τη χειρότερη περίπτωση των 2,7C ή και περισσότερο, και οι περισσότερες δεν αποκάλυψαν κανένα σημαντικό στοιχείο, όπως έδειξε η έρευνα. Τα δεδομένα από τις εταιρείες που αποτέλεσαν τη βάση της ανάλυσης συγκεντρώθηκαν στο ESG Book, μια ψηφιακή πηγή δεδομένων βιωσιμότητας που υποστηρίζεται από ορισμένους από τους κορυφαίους επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και εταιρείες παγκοσμίως.

Τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες;

Στη Βρετανία, το 54% των εταιρειών του FTSE 100 είχε πλέον στόχους για την πολυμορφία, μια αύξηση λίγο κάτω από το ένα τέταρτο από το 2017, ενώ το ποσοστό των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ που είχαν συγκεκριμένους στόχους σχεδόν τριπλασιάστηκε κατά την περίοδο αυτή σε 47%. Οι κορυφαίες εταιρείες της Ιταλίας είχαν το χαμηλότερο ποσοστό στόχων για την πολυμορφία, στο 35 %, το οποίο όμως αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο από το 2017, ενώ η Γερμανία πήγε προς τα πίσω, με το 80 % των εταιρειών να έχουν κάποιο στόχο, έναντι 83 % το 2017.

Πηγή: euronews