Οι επιστήμονες αναπτύσσουν λύση ανακύκλωσης για τα απόβλητα γυαλιού!

Η ανακύκλωση του γυαλιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που δεν είναι καθόλου βιοδιασπώμενο και χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί ή ακόμα και χιλιάδες αν πρόκειται για γυάλινο μπουκάλι!

Τώρα όμως υπάρχει μια νέα μέθοδος, η εξαγωγή υγρού πυριτικού από τα απόβλητα γυαλιού, η οποία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Queensland από έναν υποψήφιο διδάκτορα και τον καθηγητή του. Μόλις λοιπόν γίνει η εξαγωγή, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων καθημερινής χρήσης, από στεγανοποιητικά σκυροδέματος και λιπάσματα έως απορρυπαντικά και οδοντόκρεμα!

Μία ιδέα με πολλές εφαρμογές
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν πως οι τόνοι αποβλήτων γυαλιού μένουν αχρησιμοποίητοι επειδή τα κομμάτια είναι πολύ μικρά για να ταξινομηθούν ακόμη και για ανακύκλωση. Τότε ξεκίνησε και η ιδέα. Γνωρίζοντας ότι το πυριτικό άλας χρησιμοποιείται ευρέως σε μια ποικιλία βιομηχανιών, αλλά είναι επίσης και το κύριο συστατικό του γυαλιού, αποφάσισαν να βρουν μια διαδικασία για την εξαγωγή του από το γυαλί μετατρέποντας τα απόβλητα σε… σούπερ πόρους!

Αυτή η νέα διαδικασία έχει τη δυνατότητα να σώσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους γυαλιού από τη μετάβαση σε χώρο υγειονομικής ταφής ετησίως. Η μέθοδος αφήνει επίσης λίγα απόβλητα, με σχεδόν όλο το γυαλί να μετατρέπεται σε προϊόντα τα οποία μπορούν να μεταπωληθούν. Εκτός αυτού, είναι φθηνότερο να ανακυκλώνουμε το γυαλί με αυτόν τον τρόπο, μετατρέποντάς το σε τροφοδοτικό πυριτίου, αντί να το ανακυκλώνουμε ξανά σε γυαλί, με νέα μορφή.

Πιο φθηνό και πιο αποτελεσματικό
Η διαδικασία υπολογίζεται πως είναι περισσότερο από 50% φθηνότερη από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής πυριτικού. Απαιτεί λιγότερη ενέργεια, πρώτες ύλες και κεφάλαιο και όλο αυτό προτού εξετάσουμε το μειωμένο κοινωνικό και οικονομικό κόστος σε σύγκριση με το υλικό υγειονομικής ταφής. Αυτή είναι μια συναρπαστική προοπτική και ένας καταλύτης για την κίνηση προς τις κυκλικές οικονομίες που παράγουν ελάχιστα ή καθόλου απόβλητα.

Η μετάβαση προς τις κυκλικές οικονομίες είναι μια κίνηση που κερδίζει δυναμική και οι δύο επιστήμονες που την ανέπτυξαν, ελπίζουν πως θα βρει μεγάλη ανταπόκριση στη βιομηχανία, καθώς με τη μέθοδο αυτή απελευθερώνονται πολλά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων από δομικά υλικά έως ακόμη και καλλυντικά!

Πηγή: www.intelligentliving.co