Οι ποδιές που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα

Ένα εστιατόριο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ζητά από το προσωπικό να φοράει ποδιές που δεσμεύουν τα αέρια του θερμοκηπίου από τον αέρα.

Οι ποδιές παρήχθησαν στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές που υποστηρίζονται από την H&M, καθώς η βιομηχανία μόδας αγωνίζεται να μειώσει τις επιπτώσεις της στο κλίμα.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης του Χονγκ Κονγκ (HKRITA) ανέπτυξε τη χημική διαδικασία. Έρχεται με τη μορφή διαλύματος που περιέχει αμίνη και χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του βαμβακιού -ίνες, νήματα ή υφάσματα- κάνοντας το υλικό να έλκει το διοξείδιο του άνθρακα προς το μέρος του και να το δεσμεύει. Αυτό στη συνέχεια το σταθεροποιεί και το αποθηκεύει στην επιφάνεια του υφάσματος.

Η ομάδα εμπνεύστηκε από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για τον περιορισμό των εκπομπών. Μια ποδιά μπορεί να απορροφήσει περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που απορροφά ένα δέντρο την ημέρα.

Στο εστιατόριο, αφού χρησιμοποιηθούν οι ποδιές, θερμαίνονται στους 30-40 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή την υψηλή θερμοκρασία, απελευθερώνουν το CO2 που αποθήκευαν – και αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιείται στο θερμοκήπιο του εστιατορίου για την τροφοδοσία των φυτών.

Οι κολοσσοί της μόδας δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που παράγουν, καθώς οι αγοραστές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ρούχων και καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται.

Τα έργα για την ανάπτυξη κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που απορροφούν CO2 βρίσκονται ωστόσο σε πρώιμο στάδιο και η πιθανή συμβολή τους στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλωστοϋφαντουργίας μένει να φανεί.

Με πληροφορίες από euronews