Πάνες μετατρέπονται σε βιώσιμο πλαστικό

Μια Ισραηλινή start-up μετατρέπει τις βρώμικες πάνες των μωρών σε βιώσιμα πλαστικά!

Οι γεμάτες σκουπίδια σακούλες που καταλήγουν στις χωματερές και διαθέτουν από πάνες μέχρι δοχεία ποτών, δημιουργούν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα στερεά απόβλητα. Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε στο κλίμα αν τα οικιακά μας σκουπίδια μπορούσαν να ανακυκλωθούν αντί να πηγαίνουν σε χωματερές;

Οι χώροι υγειονομικής ταφής και η ανοικτή απόρριψη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της διάθεσης στερεών αποβλήτων. Μόνο το 19% περίπου ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.

Αυτήν ακριβώς τη σκέψη έκανε η νεοφυής επιχείρηση UBQ Materials και δημιούργησε το όραμά της. Η εταιρεία, με έδρα το Τελ Αβίβ, αναπτύσσει έναν τρόπο για να μετατρέψει τα οικιακά απορρίμματα – συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων τροφίμων, των μικτών πλαστικών, των χαρτιών, του χαρτιού και ακόμη και τις βρώμικες πάνες – σε μια μορφή πλήρως ανακυκλώσιμου πλαστικού.

Το υλικό μπορεί να αντικαταστήσει το συμβατικό πλαστικό, το ξύλο και το σκυρόδεμα σε χιλιάδες καθημερινά προϊόντα, σύμφωνα με την εταιρεία. Με την εκτροπή των οικιακών απορριμμάτων από τις χωματερές, αποτρέπεται η εκπομπή μεθανίου αλλά και η διαρροή υπόγειων υδάτων και άλλων τοξινών.

Η UBQ Materials λέει ότι η τεχνολογία ανακύκλωσής της μπορεί να μετατρέψει τις σακούλες οικιακών σκουπιδιών σε νέα προϊόντα από βιώσιμο θερμοπλαστικό.

Οι πάνες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακυκλωθούν, επειδή αποτελούνται από μικτά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του πλαστικού. Μπορεί να χρειαστούν έως και 450 χρόνια για να διασπαστούν στον ωκεανό. Περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι στερεών αποβλήτων παράγονται ετησίως, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Από τα οικιακά απορρίμματα μόλις το 19% ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.

Η UBQ κατασκευάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής πλήρους κλίμακας στην Ολλανδία, με την ελπίδα να παράγει 70.000 τόνους θερμοπλαστικού ετησίως.

Πηγή: www.weforum.org