Παραγωγή ρεύματος από φλούδες ξύλου

Μια πρωτότυπη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα από φλούδες ξύλου!

Η ιδιαίτερη αυτή μονάδα, με έδρα στο Κάτω Νευροκόπι, δημιουργήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των υπολειμμάτων από την επεξεργασία για την παραγωγή πέλετ, που γίνεται σε κοντινή μονάδα.

Η διαδικασία παραγωγής
Η παραγωγή πέλετ αφήνει πίσω της υπολείμματα, όπως φλοιό ξύλου, τα οποία μέχρι πρότινος πήγαιναν κατευθείαν για καύση και τα παραγόμενα καυσαέρια οδηγούνταν στον ξηραντήρα, όπου χρησίμευαν στην αφαίρεση της υγρασίας από το ξύλο. Με τη δημιουργία όμως της μονάδας ρεύματος, προστέθηκε μια επιπλέον δραστηριότητα, αυτή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!

Υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
Σε ερώτημα για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία της μονάδας αξιοποίησης βιομάζας, ο υπεύθυνος της εταιρείας διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικών ζητημάτων από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, καθώς η βιομάζα δεν περιέχει στοιχεία, από την καύση των οποίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενώσεις του άνθρακα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως το μονοξείδιο ή το διοξείδιο του άνθρακα.

Αξιοποίηση-Εξοικονόμηση
Η θερμότητα που προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εργοστασίου! Με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από αυτή την διαδικασία, μπορεί να αποπληρωθεί το κόστος κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής, αλλά και το δάνειο που έχει πάρει η βιομηχανία για την κατασκευή του εργοστασίου πέλετ.

Οι κατασκευαστές αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ρεύματος, τονίζουν ότι η βιομάζα γενικότερα, παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει το 20% των συνολικών εθνικών ενεργειακών αναγκών, ποσοστό που ισοδυναμεί με τέσσερα εκατομμύρια τόνους πετρελαίου!

Πηγή: iefimerida.gr