Πλαστικά απόβλητα που χτίζουν οικοδομές

Το “Πλαστικό Φλαμίνγκο” είναι μια ομάδα ανακυκλωτών στις Φιλιππίνες που μετατρέπουν πλαστικά απορρίμματα σε οικοδομικά υλικά.

Μια ομάδα ανακυκλωτών στις Φιλιππίνες προσπαθεί να απαλύνει την επιδεινούμενη κρίση πλαστικών αποβλήτων της χώρας μετατρέποντας μπουκάλια, φακελάκια μιας χρήσης και περιτυλίγματα σνακ που φράζουν τα ποτάμια και χαλάνε τις παραλίες σε οικοδομικά υλικά.

Οι Plastic Flamingo, ή “The Plaf”, όπως είναι ευρέως γνωστοί, συλλέγουν τα απορρίμματα, τα τεμαχίζουν και στη συνέχεια τα πλάθουν σε στύλους και σανίδες που ονομάζονται “οικολογική ξυλεία” και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περιφράξεις, καταστρώματα ή ακόμη και για την κατασκευή καταφυγίων για την αντιμετώπιση καταστροφών.

“(Είναι) 100% ανακυκλωμένο υλικό, 100% φτιαγμένο από πλαστικά απόβλητα, περιλαμβάνουμε επίσης κάποια πρόσθετα και χρωστικές ουσίες και δεν σαπίζει, δεν συντηρείται και δεν βγάζει σκλήθρα”, δήλωσε η Erica Reyes, διευθύντρια λειτουργίας της The Plaf.

Έχοντας συλλέξει μέχρι σήμερα πάνω από 100 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, η κοινωνική επιχείρηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός τοπικού προβλήματος που έχει παγκόσμιες προεκτάσεις.

Περίπου το 80% του πλαστικού των ωκεανών παγκοσμίως προέρχεται από ποτάμια της Ασίας, και μόνο οι Φιλιππίνες συνεισφέρουν το ένα τρίτο του συνόλου αυτού, σύμφωνα με έκθεση του 2021 από το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι πλαστικές συσκευασίες είναι ένας από τους κύριους συντελεστές των πλαστικών αποβλήτων.

Οι Φιλιππίνες δεν έχουν σαφή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών και το τμήμα περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους κατασκευαστές για να εντοπίσει τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων. Η πανδημία του COVID-19, ωστόσο, έχει καταστήσει τη μάχη κατά των πλαστικών αποβλήτων πιο δύσκολη να κερδηθεί.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται ετησίως, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί από την πανδημία, η οποία προκάλεσε μια βιασύνη για πλαστικές ασπίδες προσώπου, γάντια, δοχεία φαγητού για φαγητό σε πακέτο και περιτύλιγμα φούσκας, καθώς οι διαδικτυακές αγορές αυξήθηκαν ραγδαία.

Πηγή: weforum