“Πλαστικά” μπουκάλια φτιαγμένα από φυτά!

Πολύ σύντομα, τα μπουκάλια αναψυκτικών, θα μπορούν να αντικατασταθούν από μπουκάλια φτιαγμένα από φυτά με τη βοήθεια μίας Ολλανδικής Εταιρείας…

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα από αυτά δεν ανακυκλώνονται, συμβάλλοντας έτσι στη μάστιγα των μικρο-πλαστικών στους ωκεανούς, τα οποία όπως είναι γνωστό μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως.

Μία νέα πρόταση που στηρίζεται από μεγάλες εταιρείες
Η εταιρεία βιοχημικών Avantium, στα πλαίσια νέων σχεδίων για τη μετατροπή βιώσιμων καλλιεργειών σε πλαστικό, στοχεύει στο να ξεκινήσει σύντομα τις επενδύσεις στο πρωτοποριακό έργο κατασκευής πλαστικού από σάκχαρα φυτών! Το έργο έχει την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών όπως η Carlsberg, η Coca-Cola και η Danone, οι οποίες ελπίζουν να διασφαλίσουν το μέλλον των εμφιαλωμένων προϊόντων τους, αντιμετωπίζοντας τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούνται από την ρύπανση του πλαστικού και την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτού του είδους “πλαστικό” ακολουθεί πλήρως τους κανόνες της αειφορίας, επειδή δεν χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα και μπορεί να ανακυκλωθεί – αλλά επίσης θα αποσυντεθεί στη φύση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα κανονικά πλαστικά. Ταυτόχρονα, το φυτικό πλαστικό της Avantium έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικό για να περιέχει ανθρακικά ποτά.

Το φυτικό πλαστικό στα ράφια του σούπερ μάρκετ
Το νέο πλαστικό με βάση τα φυτά βρίσκεται σε τελικό στάδιο δοκιμών και θα μπορούσε να εμφανιστεί στα ράφια των σουπερμάρκετ έως το 2023! Η εταιρεία θα κατασκευάζει αρχικά 5.000 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας σάκχαρα από καλαμπόκι, σιτάρι ή τεύτλα, ωστόσο, αναμένεται ότι η παραγωγή της θα αυξηθεί, καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμα πλαστικά ανεβαίνει.

Τέλος, οι δοκιμές έδειξαν ότι το φυτικό πλαστικό θα αποσυντεθεί σε ένα έτος, εάν κανείς χρησιμοποιήσει έναν κομποστοποιητή ή θα χρειαστεί λίγα περισσότερα χρόνια εάν αφεθεί σε κανονικές εξωτερικές συνθήκες.

Πηγή: theguardian.com