“Πράσινος χάλυβας”: Το μέλλον της βιομηχανίας

Σουηδική εταιρεία είναι έτοιμη να αποστέλλει την πρώτη παρτίδα χάλυβα που κατασκευάστηκε χωρίς τη χρήση άνθρακα!

Η Hybrit στέλνει χάλυβα κατασκευασμένο με τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου στη Volvo, η οποία σχεδιάζει να τον χρησιμοποιήσει ήδη από το 2021 σε πρωτότυπα οχήματα και εξαρτήματα.

Η σουηδική επιχείρηση Hybrit δήλωσε ότι παραδίδει τον χάλυβα στην εταιρεία κατασκευής φορτηγών Volvo AB ως δοκιμαστική λειτουργία πριν από την πλήρη εμπορική παραγωγή το 2026.

Η παραγωγή χάλυβα με χρήση άνθρακα αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Hybrit ξεκίνησε δοκιμαστικές λειτουργίες στο πιλοτικό της εργοστάσιο για πράσινο ελεύθερο χάλυβα στη βόρεια Σουηδία, πριν από ένα χρόνο. Στόχος είναι να αντικαταστήσει τον άνθρακα, που παραδοσιακά απαιτείται για την παραγωγή χάλυβα με βάση το μετάλλευμα, με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο. Το υδρογόνο αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου της ΕΕ για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Μια άλλη επιχείρηση πράσινου χάλυβα, η H2 Green Steel, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης μιας βιώσιμης εγκατάστασης υδρογόνου, με έναρξη παραγωγής το 2024.

 

Πηγή: www.theguardian.com