Προσφέροντας καθαρό νερό σε κοινότητες της Ουγκάντα

Ένας χημικός και επιχειρηματίας από την Ουγκάντα εφηύρε ένα φορητό οικολογικό φίλτρο νερού από οστά ζώων, φλούδες μανιόκας και άλλα απόβλητα, το οποίο λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες και παράγει απόλυτα πόσιμο νερό.

Το Eco Water Purifier είναι μια ψηφιοποιημένη φορητή οικολογική μονάδα καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί βιώσιμα, τοπικά προμηθευόμενα υλικά (τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απορρίμματα, όπως κόκαλα ζώων, φλούδες μανιόκας και άλλα απόβλητα) και συσκευές που είναι προσιτές στον τοπικό πληθυσμό.

Ο εφευρέτης του, Timothy Kayondo, απόφοιτος βιομηχανικής χημείας και καινοτόμος κατά συρροή, λέει ότι επινόησε το σύστημα για να λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ώστε να διασφαλίσει ότι δημόσιες εγκαταστάσεις όπως απομακρυσμένα σχολεία και κλινικές θα έχουν καθαρό πόσιμο νερό.

Το Eco Water Purifier είναι ένα φίλτρο νερού που κατασκευάζεται από απορρίμματα τροφίμων και άλλα σκουπίδια και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες.

Το Eco Water Purifier είναι ένα φίλτρο νερού κατασκευασμένο από απορρίμματα τροφίμων και άλλα σκουπίδια. Λειτουργώντας με ηλιακούς συλλέκτες, το σύστημα είναι ιδανικό για αγροτικά σχολεία και κλινικές.

Ο Timothy Kayondo, απόφοιτος βιομηχανικής χημείας του Πανεπιστημίου Makerere, εξέτασε πόσο γρήγορα διασπάται το χλώριο στη δημόσια παροχή νερού της Καμπάλα μεταξύ των δεξαμενών και των βρυσών των κατοίκων. Το χλώριο, που προστίθεται για τον καθαρισμό του νερού, εξαφανίζεται μέχρι τη στιγμή που το νερό ρέει σε ένα σπίτι. Η διαπίστωση αυτή ώθησε τον κατά συρροή καινοτόμο να επινοήσει ένα σύστημα που θα εξασφάλιζε ότι δημόσιες εγκαταστάσεις όπως σχολεία και κλινικές θα είχαν καθαρό πόσιμο νερό.

Το νερό οδηγείται στον καθαριστή από δεξαμενές ή επιφανειακό νερό μέσω ηλιακής αντλίας, περνάει από φίλτρο άμμου, στη συνέχεια από φίλτρο άνθρακα και, τέλος, από υπεριώδες φως (το οποίο επίσης λειτουργεί από τους ηλιακούς συλλέκτες).

Οστά βοοειδών, φλούδες μανιόκας και άλλα απόβλητα, τα οποία αγοράζει από αγρότες σε όλη τη χώρα, καθαρίζονται, καίγονται σε κλίβανο που σφραγίζεται με κενό αέρος, εμποτίζονται σε όξινο διάλυμα, πλένονται σε αποσταγμένο νερό και στη συνέχεια θρυμματίζονται σε ενεργό άνθρακα.

Το νερό οδηγείται στον καθαριστή από δεξαμενές ή επιφανειακά νερά με ηλιακή αντλία, περνάει από φίλτρο άμμου, στη συνέχεια από το φίλτρο άνθρακα και τέλος από ένα υπεριώδες φως (που επίσης λειτουργεί από τα ηλιακά πάνελ). Όλο το σύστημα χωράει σε ένα φορητό κουτί με μέγεθος περίπου όσο μια μεγάλη βαλίτσα, εύκολο στη μεταφορά και ασφαλές κατά της κλοπής. Μια εσωτερική μπαταρία αποθηκεύει την ενέργεια από τον ηλιακό συλλέκτη. Το σύστημα μπορεί να καθαρίσει 300 λίτρα νερού την ώρα.

Ο Kayondo και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν λογισμικό για την παρακολούθηση του συστήματος, προκειμένου να το συντηρούν.

Ο Kayondo και η ομάδα του σχεδιάζουν επίσης να αναπτύξουν λογισμικό για την παρακολούθηση του συστήματος προκειμένου να το συντηρούν.

Πηγή: brightvibes