Πως η κλωστοϋφαντουργίας ανέστησε μια παλιά πόλη της Γαλλίας

Η φθηνή μόδα είχε βυθίσει στην κρίση την πάλαι ποτέ ακμάζουσα μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, Ρουμπέ στη  Γαλλία, αλλά σήμερα πολλές εταιρείες μόδας εγκαθίστανται εκεί: η πόλη είναι γεμάτη νέες ιδέες – από παραγωγή μασκών για τον κορωνοϊό, μέχρι μπαρ που σερβίρουν ποτά και παράγουν …κάλτσες.

Το Ρουμπέ, στη βόρεια Γαλλία κοντά στα βελγικά σύνορα, ήταν κάποτε μια ακμάζουσα βιομηχανική μητρόπολη, διάσημη για την κλωστοϋφαντουργία της. Σήμερα μόνο τα πολυτελή και μεγαλοπρεπή  κτίρια του 19ου αιώνα μαρτυρούν τη μεγαλοπρέπεια των περασμένων χρόνων – γιατί με την κατάρρευση της γαλλικής κλωστοϋφαντουργίας και τη φθηνή μόδα από την Ασία τον 20ό αιώνα, άρχισε η ραγδαία παρακμή της πόλης. Αλλά οι 100.000 κάτοικοι αναπτύσσουν νέες πρωτοβουλίες στα παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα.

Ο δήμαρχος, Φρεντερίκ Μινάρ,  σχεδιάζει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της πόλης του όπως τα κτίρια, και την αρχιτεκτονική αλλά προσαρμόζοντας τα στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης, καινοτόμου κλωστοϋφαντουργίας.

Η μόδα ξαναγεννιέται στο Ρουμπέ

Οι αρχές στο Ρουμπέ δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχολή μόδας, που γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, πολύ πέρα ​​από τη Γαλλία. Ειδικοί της μόδας από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τις παρουσιάσεις των τμημάτων αποφοίτησης, αναζητώντας πάντα νέες τάσεις και σύγχρονες τεχνικές. Η βιωσιμότητα είναι μέρος του κανόνα της εκπαίδευσης. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για τη βιομηχανία. Οι μεγάλοι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών το αναγνώρισαν αυτό εδώ και πολύ καιρό και επιστρέφουν στη Γαλλία για να παράγουν ξανά.

Ένα νέο κατάστημα ραπτικής ιδρύθηκε μέσα στην κρίση Στο Atelier Résilience αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα: ένα νέο εργοστάσιο ιδρύθηκε από την αρχή – στη μέση της κρίσης του covid. Περίπου 120 μοδίστρες εργάζονται σε ένα παλιό εργοστάσιο τούβλων και φτιάχνουν μάσκες κορωνοϊού για όλη τη χώρα. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι προέρχονται από την κλωστοϋφαντουργία, ενώ πολλοί ήταν προηγουμένως άνεργοι.

Ποτά με… κάλτσες

Τρεις νέες μηχανικοί κλωστοϋφαντουργίας είχαν την ιδέα ενός μπαρ με εγκατεστημένο στούντιο πλεξίματος. Οι μηχανές τους παράγουν ένα ζευγάρι κάλτσες σε 20 λεπτά, φτιαγμένες από ανακυκλωμένο βαμβάκι. Έτσι μαζί με τη μπύρα ή το ποτό του ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει και ένα ζευγάρι κάλτσες, το οποίο και θα έχει τη χαρά να δει ακριβώς πως φτιάχνεται μέσα από ένα τζάμι.

Πηγή: globeecho